Sat. Jan 22, 2022
ћирилица /латиница

У порасту број хоспитализованих пацијената заражених вирусом корона

Извор: Срна

Број хоспитализованих пацијената заражених вирусом корона је у порасту у Болници “Србија” у Источном Сарајеву, рекла је специјалиста инфектологије у овој здравственој установи Жанка Ерановић, додавши да је то било очекивано, с обзиром на протекле празнике.


Ерановићева је за Срну рекла да на ковид одјељењу тренутно лежи 27 обољелих лица, те да наредних дана очекују пријем нових пацијената.

“То је нешто што смо очекивали и што смо епидемиолошким планирањем и извиђањем предвиђели. У протеклом периоду имали смо бројне породичне скупове, долазак људи из иностранства поводом празника. Све је говорило да ће доћи до повећања броја инфицираних”, рекла је Ерановићева.


Према њеним ријечима, погоршању епидемиолошке ситуације допринијела је и зимска туристичка сезона и повећан долазак људи из иностранства.

Ерановићева је навела да је медицинско особље исцрпљено, али да они сада нису приоритет, већ пацијенти којима је потребна медицинска помоћ.

“Уморни јесмо, али ми смо се одлучили за овај позив и наша је обавеза да радимо, без обзира колико у неким моментима било тешко. Оног момента када неко здрав изађе са нашег одјељења то нам буде највећа награда”, нагласила је Ерановићева.

Она је апеловала да се грађани придржавају епидемиолошких мјера, одржавају физичку удаљеност при свакодневном контакту, носе маске у јавности и одржавају личну хигијену.

Ерановићева је истакла да је у борби против вируса корона веома битна и адекватна исхрана и витаминска суплементација.

Filter 2019