Tue. Jan 19, 2021
ћирилица /латиница

Тегелтија: Прве количине вакцина доћи ће до краја јануара

Извор: Независне новине

Зукан Хелез (СДП), посланик у Представничком дому БиХ је током сједнице овог дома питао Зорана Теглетију, предсједавајућег Вијећа министра БиХ да ли је направљен план набавке и дистрибуције вакцина и од које државе набављамо вакцине, јер свима је јасно да нису исте вакцине.

Он је упитао ко је произвођач вакцине, која количина вакцине се набавља, колика је цијена, обзиром на лоше искуство с набавком респиратора и постоји ли план дистрибуције нижим нивоима власти и које групације становништва су приоритет и да ли постоје категорије становништва које ће бити ослобођене плаћања вакцинације.

Рекао је да су многе државе већ у фази вакцинације, те као примјер навео Израел који је планирао да у фебруару обави колективну вакцинацију, а ми још нисмо ни набавили вакцину.

Питао је и шта ће се десити, уколико, државе у окружењу обаве имунизацију а БиХ не, ко ће сносити штету?

Зоран Тегелтија, предсједавајући Вијећа министара БиХ, казао је да је пандемија ковид-19 глобално питање и да смо покушали да будемо дио глобалног процеса, прије свега сарадњом са ЕУ, кроз набавку лијекова и начина лијечења.

“Сјећате се најаве да ће се почетком године појавити вакцина, а да ће се становништво вакцинисати до половине ове године. У складу с тим БиХ је приступила глобалном програму и уплатили смо и наручили 1.232.000 вакцина. Уплатили смо средства у цијелости. И за то смо уплатили преко 12 милиона, а Савјет министара обезбиједио је око два милиона КМ за складиштење и дистрибуцију, од тих 1.232.000 је за вакцинацију 20 одсто становништва. Прве количине из овог контигента доћи ће до краја јануара, доћи ће оне вакцине које је најтеже дистирбуирати и чувати, али и које су прве регистроване у свијету”, казао је Теглетија.

Додао је да упоредо са овим процесом БиХ кроз Ковакс програм приступила набавци и ту је договорено више од 800 доза.

“Цијели систем транспорта и доставе је планиран и он се усаглашава са Минситарством цивилних послова и ентитетским ресорним министарствима. Када је у питању цијена она се креће у нивоу од 10 долара и вјероватно ће се и остале вакцине кретати у тој цијени. Прво ће се вакцинисати здравствени радници, становништво старије од 65 година и особе које раде у институцијама за смјештај старих и изнемоглих лица”, казао је Теглетија.

Додао је да БиХ има потребна финансијска средства да набави вакцине и за све приоритетне групе вакцине ће бити бесплатне.

Filter 2019