Wed. Jan 20, 2021
ћирилица /латиница

Стиже ледени викенд у БиХ

Извор: Независне новине

Припремите што дебље јакне, шалове и рукавице, јер ће се наредних дана температуре у неким градовима у БиХ спустити и до -10 степени Целзијусових, кажу метеоролози.

Објашњавају да након знатно топлије прве декаде јануара, у наредним данима у наше крајеве стиже права зима, сваког наредног дана температуре ће се постепено снижавати и неће имати позитивну вриједност.

“У урбанијим подручјима температура ће већ у петак ићи до -10, па и у суботу, а поготово у недјељу. Од понедјељка би требало да дође до пораста температуре, али не пораста који би донио неку врсту прољећног времена, него само повратак у нормалу. Петак, субота и недјеља би требало да буду ледени дани, а тада максимална температура не добије позитивну вриједност”, рекао је за “Независне” метеоролог Небојша Kуштриновић.

Према ријечима Kуштриновића, иако ће зима бити топлија од вишегодишњег просјека, можемо очекивати ваздушне масе поларног поријекла те ниске температуре.

“По дугорочним прогнозама, које су незахвалне, предвиђено је да ће опет крајем овог мјесеца температура ићи у вриједности које говоре о леденим данима”, истиче Kуштриновић.

Метеоролог Недим Сладић за N1 је рекао да је пред нама најхладније раздобље ове године, а на планинама се очекују температуре и до -20.

“Ведрина неба, вјетар и свјежина су три фактора која су кључна за интензитет хладноће у овим данима”, појаснио је Сладић.

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, сутра ће превладавати облачно, суво и хладно вријеме уз могућност провејавања снијега на сјеверу и истоку, а према вечери разведравање.

Наредних дана очекује се промјењиво до претежно облачно и хладно вријеме уз могуће провејавање снијега, односно слабије сњежне падавине.

Filter 2019