Wed. Jan 27, 2021
ћирилица /латиница

Србија враћа служење војног рока?

Извор: Танјуг

Министар одбране Србије Небојша Стефановић изјавио је вечерас да се озбиљно размишља о враћању служења војног рока, али је истакао да одлука о томе неће бити брзоплето донијета, јер је важно да се чују сви аргументи.

“Хоћемо да у једној широкој јавној расправи, у разговору са грађанима и струком донесемо одлуку која ће гарантовати да Војска Србије има уредну попуну, да има резерву… Пажљиво ослушкујемо све аргументе”, рекао је Стефановић за ТВ Прва.

Он је додао да би се са редовним служењем војног рока смањила потреба за ангажовањем професионалних војника, али и да треба размишљати гдје би војници били смјештени и какву би обуку имали.

“Нажалост, до 2012. године ресурси, попут касарни, регрутних центара и центара за обуку су десетковани, зато морамо да размишљамо озбиљно, где ће војници бити смјештени, какву ће обуку и опрему да имају, и да држава и Војска имају корист од тога”, рекао је Стефановић.

Поновио је да се озбиљно размишља о томе, али да ће одлука бити донијета онда када буде била зрела и када се чују сви аргументи у консултацији са свим учесницима процеса, прије свега са Војском и Генералштабом.

Filter 2019