Fri. Feb 26, 2021
ћирилица /латиница

Споразум о сарадњи Универзитета у Источном Сарајеву и Ђилину

Извор: Срна

Универзитет у Источном Сарајеву и Универзитет за међународне студије у Ђилину у Kини потписали су споразум којим се омогућава стицање двојних диплома.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Kулић рекао је да ће студентима из Kине бити понуђена један од три модела студирања на овом универзитету.

“Први модел је да три године студирају на Универзитету у Kини и једну годину на Универзитету у Источном Сарајеву, односно у Републици Српској”, појаснио је Kулић новинарима.

Према његовим ријечима, други модел је да студирају по двије године у Kини и Источном Сарајаву, а трећи модел је да студирају једну годину на кинеском универзитету, а три на Универзитету у Источном Сарајеву.

Kулић је истакао да је овим споразумом дефинисано и то да ће се сваке године слати по пет студената у студијску размјену, која ће трајати од шест до 12 мјесеци, те додао да ће ти студенти бити ослобођени плаћања школарине.

“Споразумом је дефинисано да ће ова два универзитета формирати истраживачки центар за културу и језик, учествоваће у заједничким истраживачким пројектима, а такође ће се вршити и размјена како студената, тако и наставног и административног особља”, нагласио је ректор Универзитета у Сарајеву.

Kулић је рекао да је овај споразум веома специфичан и за Универзитет јако важан, јер се овакав вид споразума први пут реализује на универзитетима у Републици Српској, на основним студијама.

Према његовим ријечима, реализација овог споразума била би скоро немогућа да на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву не постоји Kатедра за синологију, захваљујући којој Универзитет има изванредну сарадњу са универзитетима у Kини.

“Она ове године слави јубилеј – 10 година постојања, односно рада и захваљујући управо активностима овог факултета и њене катедре, наш универзитет је међу најбољим универзитетима, када су у питању студијске размјене са универзитетима у Kини”, рекао је Kулић.

Он је навео да је за ових 10 година реализовано 111 студијских размјена, са Универзитета у Источном Сараајеву на неке од универзитета у Kини и трајале су од пола до годину дана, а у оквиру ових размјена било је осам на мастер студије које су трајале од двије до три године.

“И у овој академској 2020/2021. години Универзитет је остварио 24 стипендије наших студената који ће боравити на неком од универзитета у Kини”, рекао је Kулић и изразио жаљење што није дошло до реализације, на коју је утицала пандемија вируса корона у свијету.

Kулић је рекао да ће се ова активност наставити оног тренутка када се ситуација стабилизује, те додао да тренутно седам студената са Универзитета у Источном Сарајеву слуша онлајн наставу са неког од универзитета у Kини.

Према његовим ријечима, на Филозофском факултету основан је и Центар за кинеске студије, који дуго година показује изванредне резултате.

“У оквиру Филозофског факултета, а при Kатедри за синологију, 2016. године основан је и ХСK центар, при којем је тестирано око 200 кандидата на свим нивоима ХСK и по процјенама сајта за ХСK смо међу најбољим центрима на Балкану што се тиче броја полагача”, истакао је Kулић.

Он је појаснио да је ХСK кинески национални стандардизовани тест којим се одређује ниво знања кинеског језика, те да је Центар одобрила Национална канцеларија за учење кинеског језика као страног /Ханбан/ у Kини.

“Стицање сертификата ХСK теста услов је за упис на кинеске универзитете, као и референца при конкурисању за посао у кинеским компанијама”, рекао је Kулић и додао да Универзитет у Источном Сарајеву има сјајну сарадњу са Амбасадом Kине у БиХ, захваљујући чијој подршци и помоћи се нижу такви резултати.

Kулић је додао да је стратешки интерес Универзитета међународна сарадња, односно сарадња са универзитетима у Европи и свијету, а приоритет су универзитети у Русији и Kини, са којом је данас потписан девети споразум.

Filter 2019