Sat. Jan 23, 2021
ћирилица /латиница

Савјетници рјешавају пријаве сексуалног узнемиравања у институцијама БиХ

Извор: Независне новине

Готово све институције на нивоу БиХ и министарства у Савјету министара именовали су савјетнике за превенцију узнемиравања на основу пола и сексуалног узнемиравања на радом мјесту, а нису ријетки руководиоци који су именовали и више од једног савјетника.

“Улога тих савјетника је да буду прва контакт тачка када неко сматра да је сексуално угрожаван на радном мјесту. Тада савјетник одлучује има ли или нема елемената за покретање поступка итд. Именовање тих савјетника вјероватно је обавеза проистекла из европских стандарда”, рекао је за “Независне” Невен Акшамија, директор Агенције за државну службу БиХ, која има обавезу повремене едукације тих савјетника, такође по закључку Савјета министара БиХ.

Углавном, савјетници за превенцију узнемиравања на основу пола и сексуалног узнемиравања именовани су из реда државних службеника, а зависно од институције до институције неки су и плаћени за “додатни посао” који обављају.

“Зависи од институције. Некима је само уз посао који раде додано у опис посла и то у вези са сексуалним узнемиравањем, а некима се мјесечно даје стимулиација на плату, али то су углавном симболична средства”, испричао је извор “Независних” близак Савјету министара БиХ.

О савјетницима за превенцију узнемиравања на основу пола и сексуланог узнемиравања на радном мјесту биће ријечи и на данашњој сједници Представничког дома парламента БиХ с обзиром на то да се неколико посланичких питања односило на њихова именовања.

Из одговора на посланичка питања може се закључити да су мање-више све институције именовале савјетнике, али и донијеле одлуке о политици нулте толеранције према дјелима сексуалног узнемиравања и узнемиравања на основу пола.

У појединим институцијама, као што је Агенција за рад и запошљавање, именована су чак два савјетника, исто као и у СИПА, док има институција, као што је Архив БиХ, које су именовале савјетника, али и замјеника савјетника.

Централна банка БиХ у свом одговору наводи да је отишла чак и даље од именовања савјетника за превенцију узнемиравања на основу пола и сексуалног узнемиравања на радом мјесту тако што су увели потпуно нову функцију и систематизивали радно мјесто “цомпиланце”, чија је улога праћење усклађености пословања.

Иначе, на ове позиције савјетника углавном су именовани радници који већ раде у тој институцију, а обавезу њиховог именовања и увођења те “функције” прописао је Савјет министара БиХ у октобру 2019. године. Тада су министри на ванредној телефонској сједници разматрали информацију о механизмима за ефикасну превенцију и заштиту од узнемиравања на основу спола и сексуалног узнемиравања на радном мјесту у институцијама БиХ, с водичем за предузимање ефикасних мјера за спречавање узнемиравања на основу пола и сексуалног узнемиравања на радом мјесту у институцијама БиХ. На тој сједници усвојени су и одређени закључци, између осталог и закључак којим се задужују сва министарства и самосталне управне организације да до краја 2020. године именују савјетнике за превенцију узнемиравања на основу пола и сексуалног узнемиравања на радом мјесту, а савјетника именује руководилац институције.

Filter 2019