Sun. Feb 28, 2021
ћирилица /латиница

Роман “Кости” промовисан у Палама

Аутор: Филтер/Д.Л.

У Културном центру, у Палама, вечерас је промовисан роман ”Кости” књижевника Ненада Милкића из Србије. “Кости” кроз живот једне породице причају причу о страдању Срба од 1992-1996 године у Сарајеву.

Ненад Милкић истакао је да је на роману радио двије године. Истраживао је терен, проналазио људи који су прежијели голготу… Не заборавља разговоре који су вођени над гробовима дјеце.

“Тешка јесте тематика али нажалост живјели смо у таквим временима. На нама, на данашњим генерацијама, јесте да то забиљежимо како би потомцима остало. Ми у Србији, дошли смо до тога да данас, послије сто година рата, тек сада причамо о тим људима. Ја не желим да чекамо сто година да заборавимо шта се десило у Сарајеву и око њега”, рекао је Милкић.

Ненад Милкић

Саша Кнежевић, професор српског језика и књижевности на Универзитету у Источном Сарајеву, додао је да овакви романи заправо представљају оне романе који се могу сврстати у културно-историјске вриједности. Он је истакао да је писање оваквих романа неопходно како би се разбио мит о Сарајеву који је формиран у рату, а онда још посебно наглашен у повратним годинама кроз књижевност, филмове и различите медије.

“Ради се о једној занимљивој књизи коју је написао човјек који нема никакве реалне везе са Сарајевом и са свим оним што се догађало, а о чему се у књизи говори, што је посебно интересантно. Он је испричао једну љубавну причу, типичну људима из мјешовитог брака тог посебног феномена који се у рату показао као несрећа вишег реда, о несрећним судбинама људи који су у Сарајеву рођени или су се ту затекли и на крају свој живот завршили у том граду”, рекао је Кнежевић.

Саша Кнежевић

Бошко Југовић, начелник општине Пале, поручио је да је роман “Кости” дио историје који не смије бити заборављен и из којег је потребно извући посебне поруке. Он је додао да је од изузетног значаја промоција оваквих романа, те да сви треба да водимо рачуна о историји српског народа, да будемо свјесни голготе кроз коју је српски народ прошао и да из тог разлога треба да цијенимо слободу више него остали народи.

Бошко Југовић

Подсјећамо, прва промоција романа који је објављен у децембру прошле године, одржана је синоћ у Источном Новом Сарајеву.

Роман “Кости” можете пронаћи у књижарама “Хит књига” или наручити путем онлине платформи.

Filter 2019