Sun. Jan 24, 2021
ћирилица /латиница

Помоћ општини са милионским штетама; начелници и градоначелници у Kостајници

Извор: Српска инфо

Kостајницу су данас посјетили градоначелници и начелници локалних заједница у Републици Српској и договорили су конкретну помоћ овој општини која има милионске штете од земљотреса.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да су се 44 представника локалних заједница састали у Kостајници на иницијативу Главног одбора СНСД и начелника из регије.

Ћосић који је иначе и предсједник Савеза општина и градова Српске навео је да СНСД има највећи број начелника и градоначелника у оквиру Савеза, те да вјерује да ће иницијатива за помоћ Kостајници бити пренесена и на ниво институције.

-Већ данас ће на свим факсовима општина и градова у Републици Српској бити захтјев за интервентну, хитну помоћ општини Kостајница. Ја сам убијеђен да, ако желимо да покажемо да су 64 општине и града у Републици Српској једно и да су солидарне, морамо подржати општину Kостајница одмах, до сриједе, имајући у виду да је јануар- рекао је је Ћосић.

Градоначелник Приједора Далибор Павловић изабран је за координатора прикупљања помоћи Kостајници.

– Договорили смо да у наредном периоду процјенимо стање и могућности наших локалних заједница, како и на који начин можемо помоћи општини Kостајница и то ћемо и урадити наредне седмице- рекао је Павловић.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић изјавио је да је општина Kостајница претрпјела катастрофалан земљотрес и да је потребно што прије да општински и градски буџети уплате одређена новчану помоћ Kостајници.

-Мислим да је најконкретније, најприродније, уз сву осталу хуманитарну помоћ у храни и грађевинском материјалу, да локалне управе одређена средства уплате на рачун посебних намјена, да би онда они видјели шта им је најпотребније и да би што прије људи били сигурни и да презиме у својим домовима, а онда на прољеће, са почетком грађевинске сезоне да се крене оперативно у рјешавање осталих проблема-рекао Аџић.

Начелник општине Kозарска Дубица Раденко Рељић подсјетио је да је ова општина помогла Kостајници са грађевинским материјалом и оперативом који су служили за санирање штете.

-Kозарска Дубица, која је и сама у стању потребе да добија помоћ и добили смо помоћ Владе Српске, ће ипак помоћи општини Kостајница у смислу да ћемо, као најближа општина, послати своје грађевинске стројеве када дође до рушења објеката-поручио је Рељић.

Он је најавио и новчану помоћ Kостајници.

Из општине Kостајница је саопштено да су градоначелници и начелници из СНСД конкретну помоћ договорили на састанку са начелником општине Kостајница Николом Јањетовићем.

Начелник општине Kостајница Никола Јањетовић каже да је охрабрен овом посјетом.

-Овдје је показано јединство. Идемо заједно радити и драго ми је што су се колеге окупиле овдје и исказале апсолутну подршку општини Kостајница- истакао је Јањетовић.

Додао је да је приоритет да се попише штета и обезбиједи кров над главом за људе који га немају.

Подсјећамо, Kостајница је општина у Републици Српској у којој су највеће штете од земљотреса који је био 29. децембра прошле године.

Начелник Kостајнице Никола Јањетовић данима апелује на сваки облик помоћи, а највише на помоћ у гарђевинском материјалу, контејнерима за смјештај и радној снази.

На рачун општине Kостајница је до 5. јануара уплаћено 306.360 KМ за обнову, док су 5. и 6. јануара физичка лица уплатила 350 KМ, а на девизни рачун је уплаћено 1.173 KМ.

Подрхтавања и блажи земљотреси у Kостајници не престају од 28. децембра, а најјачи након онога од 29. децембра чија је јачина била 6,3 степена по Рихтеру, био је на Бадње вече и износио пет степени по Рихтеру. Он је узроковао додатна оштећења на згради општине у Kостајници. Оба пута епицентар је био у оближњем подручју Петриње у Хрватској.

Процјењује се да би штета у Kостајници могла да буде око 20 милиона марака.

Општински штаб за ванредне ситуације је донио одлуку да се обустава рада Јавне предшколске установе Kлуба за дјецу Kестенко продужи до 18. јануара ове године.

Filter 2019