Sat. Jan 23, 2021
ћирилица /латиница

ПАЛЕ: Служена вечерња богослужења и наложени бадњаци

Извор: СРНА

Испред православних храмова на подручју општине Пале вечерас су, након вечерњих служби, наложени бадњаци.

Након што је у Саборном храму Светог архангела Гаврила на Палама први пут освештан и наложен бадњак, приређен је ватромет и служено кувано вино.

Начелник општине Пале Бошко Југовић честитао је Бадње вече и најрадоснији хришћански празник – Божић.

Он је истакао да су сви вечерас на Палама поносни на градњу новог Храма, те захвалио грађевинском одбору и свима који су дали подршку за његову изградњу.

“Храм ће, када буде завршен, бити на понос свих поколења. Циљ је да у току ове године, која ће бити тешка због вируса, нађемо средстава и смогнемо снаге да завршимо вањско уређење и подну подлгу унутра. Вечерас смо први пут имали прилику да обиљежимо Бадње вече на традиционалан начин паљењем бадњака”, рекао је Југовић.

Југовић је позвао Паљане да у миру и љубави проведу Божић.

Старјешина Храма Немања Манџић истакао је да су први пут у храму обиљежили Бадње вече, служили вечерње богослужење, те обавили пијукање са пуно ђеце.

“Људи који су дошли и долазе, подстичу нас да завршавамо и градимо Храм, јер у исто вријеме градимо живу цркву Христову, живу заједницу. Сам Храм не би имао смисла без народа који долази”, навео је Манџић.

Он је захвалио грађевинском одбору за изградњу Храма који су учинили много у тешким временима и довели до тога да се увелико служе литургије.

Божићна литургија биће служена у поноћ у Храму Сабора Светог Архангела Гаврила, а у 5.00 часова ујутро у црквама на Палама, Мокром и Подграбу.

У петак, 8. јануара, другог дана Божића, Света литургија посвећена Сабору Пресвете Богородице почиње од 8.00 часова у Саборном храму, а у црквама Пале и Мокро јутрење и литургије од 9.00 часова.

Filter 2019