Tue. Jan 19, 2021
ћирилица /латиница

Обиљежено 27 година од погибије Зорана Цвијетића

Извор: Срна

У Источном Сарајеву данас је обиљежено 27 година од погибије Зорана Цвијетића, првог министра унутрашњих послова Српске Аутономне Области /САО/ Романија и начелника Сарајевско-романијско-бирчанског центра служби безбједности.

Тим поводом служен је помен, а на спомен-обиљежје, на мјесту погибије Цвијетића код Електротехничког факултета у Источном Новом Сарајеву, цвијеће су положилиле делегације МУП-а Републике Српске, Удружења ветерана, града Источног Сарајева и његових општина, као и борачких организација.

Предсједник Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске Горан Мачар истакао је да је Цвијетић био најмлађи начелник, који је дао велики допринос и у изградњи Републике Српске, а посебно у њеној одбрани и одбрани српског народа.

“Зоран Цвијетић је херој српског народа и понос и Министарства унутрашњих послова /МУП/ и ветерана служби безбједности”, рекао је Мачар.

Он је додао да ветерани, али и град Источно Сарајево и општине у његовом саставу, не заборављају своје хероје.

“Увијек ћемо подсјећати и политичаре, без обзира јесу ли на позицији или у опозицији, да су хероји на првом мјесту. Такође ћемо и са овог мјеста поручити свима онима који не воле Републику Српску, да је Српска реалност, без обзира ко је воли или не воли”, рекао је Мачар и истакао да ће Република Српска постојати, све док постоји и један Србин у њој.

Он је поручио политичарима у Републици Српској да Српска опстаје само ако је економски одржива и ако њени хероји, као и породице хероја који нису живи, могу достојанствено да живе.

“Сви морамо бити јединствени у одбрани Републике Српске и са поносом, да и у будуће славимо Дан Републике Српске и да се присјећано ових наших хероја”, рекао је Мачар.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Kатић рекао је да је Цвијетић истински херој новог доба који је дао немјерљив допринос у стварању Републике Српске, прво као припадник МУП-а и начелник Центра, а послије као неко ко је дао свој живот, заједно са 782 припадника МУП-а, за очување Републике Српске.

“На нама, као и представницима институција и локалних заједница је да гајимо сјећања на покојног Зорана, као и на све покојне борце Републике Српске”, поручио је Kатић и додао да се по Цвијетићу зове једна улица у Источном Новом Сарајеву.

Према његовим ријечима, Удружењу ветерана су у овој општини додијељене кацеларије, како би се чланови овог удружења могли састајати и евоцирати успомене на Цвијетића.

“То је један од начина да се истргну из заборава припадници Војске Републике Српске и МУП-а, те да све генерације које долазе, подсјећамо ко су они били и коју су жртву понијели за стварање Српске. Да се не заборави, али и да се не понови”, истакао је Kатић.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић рекао је да је допринос припадника МУП-а Републике Српске немјерљив у току рата, а посебно у тадашњем Српском Сарајеву.

Шаровић је рекао да је захваљујући мајору Цвијетићу, али и припадницима српске војске и полиције, становништво остало на подручју Сарајевско-романијске регије.

“Цвијетићев удио у томе је немјерљив”, истакао је Шаровић, те рекао да је Цвијетића погодио непријатељски снајпер, од ког је умро у 32. години, као један од најмлађих официра, изузетно храбар.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да Цвијетић није дозволио да се сједиште Сарајевско-романијско-бирчанског центра служби безбједности помјери из Српског Сарајева, на безбједније подручје.

“Ако се Центар помјери из Лукавице и Српског Сарајева, народ ће изгубити повјерење и у Републику и у институције. Ја не желим одоздо да одем, ја остајем до краја, док се све не заврши”, пренио је Бјелица, како је некада говорио Цвијетић.

Бјелица је изразио задовољство што град Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, те Удружење ветерана, његују успомену на дан када је Цвијетић страдао, чиме му одају поштовање.

Он је поручио да ће се наставити са његовањем ове традиције и преношење на младе, те поручио да се не смије дозволити никада да се забораве ђела оних који су учесвовали и стварали Републику Српску, а један од њих је и Цвијетић.

Filter 2019