Sun. Jan 24, 2021
ћирилица /латиница

“Обавеза нас преживјелих је да се поклонимо њиховим жртвама”

Извор: Борачка организација “Илиџански борац”/фб/

Представници Општинске борачке организације ”Илиџански борац” и Општине Источна Илиџа јутрос су полижили вијенце на спомен капели у Војковићима, спомен обиљежју у Касиндолу и спомен плочи на Добињи 4, чиме је обиљежен данашњи празник ”9. Јануар”’, Дан Републике Српске.

За разлику од претходних година, а поштујући епидемиолошке препоруке, није било масовног окупљања.

Немања Мочевић, предсједник Одбора породица погинулих бораца у ”Илиџанском борцу” честитао је свим грађанима Републике Српске данашњи празник.

“Републику Српску нико не воли више од нас дјеце погинулих бораца и желим да нашим грађанима честитам 29. рођендан Републике Српске” – рекао је Мочевић.
Он је додао да није задовољан статусом, који тренутно имају породице погинулих бораца, а посебно њихова дјеца.

“Породице погинулих бораца нису испоштоване ни након 25 година од краја рата. Сналазе се како знају и умију. Срамота је да је још увијек незапоселно преко хиљаду дјеце погинулих бораца. Инвалиднине које се исплаћују породицама нису довољне и то су највећи проблеми са којима се сусрећу породице које су за Републику Српску дале највећу жртву” – каже Мочевић.


Горан Шеховац, предсједник Скупштине ”Илиџанског борца” сложио се с Мочевићем да права борачке популације, која је стварала Републику Српску, нису ријешена на адекватан начин, те је нагласио да данас жели да стави акценат на празничну причу.

“Данас је дан да славимо. Многи од нас су у рату дали оно највриједније, очеве, синове, браћу… Ми који смо преживјели славићемо данашњи празник, јер волимо Републику Српску и не дај Боже да буде угрожена на било који начин, бићемо опет спремни да је бранимо” – рекао је Шеховац.


Након полагања вијенаца на спомен обиљежјима у Источној Илиџи, делегација ”Илиџанског борца” и Општине Источна Илиџа положила је вијенце и на Војничком гробљу ”Мали Зејтинлик” на Сокоцу, гдје је сахрањено преко хиљаду погинулих бораца.

“То је највеће војничко гробље с ове стране Дрине, гдје је већина бораца два пута сахрањена. Подсјетићу да се послије ”Дејтона” десило да смо своје погинуле борце ексхумирали са Илиџе, из Вогошће, Илијаша, Хаџића… и поново сахрањивали на Сокоцу. Обавеза нас преживјелих је да се поклонимо њиховим жртвама” – каже Шеховац.

Filter 2019