Sun. Feb 28, 2021
ћирилица /latinica

Migranti imaju i novac i dokumenta

Izvor: Glas Srpske

Konačno je postalo potpuno jasno da ljudi koji navodno bez dokumenata lutaju regionom i BiH uglavnom nisu izbjeglice iz ratom ugroženih područja, nego mladići iz Pakistana i Avganistana koji su očigledno dobro finansirani i upućeni da rade “upravo to što rade”.

Kaže ovo šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać povodom objavljenih informacija da je u protekle tri godine migrantima koji nelegalno borave u BiH putem “Vestern juniona” iz Pakistana, Avganistana, Maroka i Iraka prebačeno više od 5,8 miliona maraka.

– Pokazalo se kako nazivanje ovog problema isključivo “humanitarnim pitanjem” predstavlja bacanje prašine u oči cjelokupnoj javnosti i saučestvovanje u projektu moguće dugoročne destabilizacije ove zemlje – istakla je Novaković Bursać.

Ona se zapitala kako lica koja nelegalno borave u BiH, a većina ih odbija da vlastima i policijskim agencijama predoči svoja identifikaciona dokumenta, istovremeno preuzimaju novac putem “Vestern juniona” u bankama i poštanskim poslovnicama budući da je za preuzimanje novca putem ovog servisa potrebno pokazati identifikacioni dokument.

Sanela Prašović Gadžo iz SBB-a, koja je objavila pomenuta dokumenta o novčanim transakcijama, pozvala je nadležne da konačno počnu raditi svoj posao, te naglasila kako njihova pasivnost vodi do pretvaranja BiH u parking za migrante.

– Nadležni iz policijskih agencija i Službe za poslove sa strancima bi trebalo da odgovore da li su znali za ove novčane doznake i ako su znali, kako onda nisu iskoristili tu mogućnost i utvrdili identitete osoba koje nelegalno prelaze državnu granicu i borave u BiH – istakla je ona te rekla kako uskoro očekuje da dobije podatke i iz banaka.

Slično mišljenje dijeli i dekan Fakulteta za bezbjednost u Banjaluci Slobodan Župljanin navodeći kako se na ovom primjeru jasno može vidjeti da su u tim “igrama skrivanja” migranti očigledno imali određenu vrstu pomoći nadležnih institucija i pojedinaca sa nivoa BiH.

Ističe kako već godinama upozorava da se iza ove “projektovane migrantske krize”, a koju su osmislili pojedini međunarodni krugovi, krije pakleni plan.

– On, između ostalog, podrazumijeva i to da dobar dio ovih migranata trajno nastani u BiH. I posljednji potezi Ministarstva bezbjednosti BiH idu u tom pravcu. Umjesto da ih vratimo u zemlje iz kojih dolaze, mi im pravimo naselja i to za trajni boravak. Umjesto da spriječimo njihov dolazak, mi im branimo da odu iz BiH – istakao je Župljanin dodajući kako bi neko konačno morao odgovarati zbog situacije u kojoj se zemlja trenutno nalazi.

Transferi

Prema podacima do kojih je došla Prašović Gadžo, tokom prošle godine najviše novca za osobe koje nelegalno dolaze u BiH uplaćeno je iz Maroka, čak 791.677 maraka. Kako je navela, iz Iraka je putem “Vestern juniona” prebačeno 502.526, Avganistana 387.080 i iz Pakistana 278.033 marke.

Filter 2019