Мигранти имају и новац и документа

Извор: Глас Српске

Коначно је постало потпуно јасно да људи који наводно без докумената лутају регионом и БиХ углавном нису избјеглице из ратом угрожених подручја, него младићи из Пакистана и Авганистана који су очигледно добро финансирани и упућени да раде “управо то што раде”.

Каже ово шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ поводом објављених информација да је у протекле три године мигрантима који нелегално бораве у БиХ путем “Вестерн јуниона” из Пакистана, Авганистана, Марока и Ирака пребачено више од 5,8 милиона марака.

– Показало се како називање овог проблема искључиво “хуманитарним питањем” представља бацање прашине у очи цјелокупној јавности и саучествовање у пројекту могуће дугорочне дестабилизације ове земље – истакла је Новаковић Бурсаћ.

Она се запитала како лица која нелегално бораве у БиХ, а већина их одбија да властима и полицијским агенцијама предочи своја идентификациона документа, истовремено преузимају новац путем “Вестерн јуниона” у банкама и поштанским пословницама будући да је за преузимање новца путем овог сервиса потребно показати идентификациони документ.

Санела Прашовић Гаџо из СББ-а, која је објавила поменута документа о новчаним трансакцијама, позвала је надлежне да коначно почну радити свој посао, те нагласила како њихова пасивност води до претварања БиХ у паркинг за мигранте.

– Надлежни из полицијских агенција и Службе за послове са странцима би требало да одговоре да ли су знали за ове новчане дознаке и ако су знали, како онда нису искористили ту могућност и утврдили идентитете особа које нелегално прелазе државну границу и бораве у БиХ – истакла је она те рекла како ускоро очекује да добије податке и из банака.

Слично мишљење дијели и декан Факултета за безбједност у Бањалуци Слободан Жупљанин наводећи како се на овом примјеру јасно може видјети да су у тим “играма скривања” мигранти очигледно имали одређену врсту помоћи надлежних институција и појединаца са нивоа БиХ.

Истиче како већ годинама упозорава да се иза ове “пројектоване мигрантске кризе”, а коју су осмислили поједини међународни кругови, крије паклени план.

– Он, између осталог, подразумијева и то да добар дио ових миграната трајно настани у БиХ. И посљедњи потези Министарства безбједности БиХ иду у том правцу. Умјесто да их вратимо у земље из којих долазе, ми им правимо насеља и то за трајни боравак. Умјесто да спријечимо њихов долазак, ми им бранимо да оду из БиХ – истакао је Жупљанин додајући како би неко коначно морао одговарати због ситуације у којој се земља тренутно налази.

Трансфери

Према подацима до којих је дошла Прашовић Гаџо, током прошле године највише новца за особе које нелегално долазе у БиХ уплаћено је из Марока, чак 791.677 марака. Како је навела, из Ирака је путем “Вестерн јуниона” пребачено 502.526, Авганистана 387.080 и из Пакистана 278.033 марке.

Filter 2019