Thu. Feb 25, 2021
ћирилица /латиница

Маја је као беба остављена у картонској кутији у Сарајеву, годинама тражи родитеље

Извор: Večernji.ba

“Никога не осуђујем. Ни од ког не тражим ништа осим одговора на питања. Само желим знати ко сам. Имам ли можда брата, сестру, обоје… Имам ли у Сарајеву, Босни и Херцеговини породицу која ни не зна да постојим”, почиње причу Маја Томић Милосављевић. Она је као неколико дана стара беба остављена у картонској кутији испред дjечијег вртића “Бошко Буха” у центру Сарајева. Било је то пред крај љета 1982. године.

Случајно сазнала истину

Њен плач привукао је жену која се налазила у близини. Видјевши у кутији дијете, позвала је полицију. Првим прегледом љекара у болници Језеро утврђено је да је ријеч о здравој дјевојчици која је највјероватније рођена десетак дана раније. Маји је тако за датум рођења уписан 7. август 1982. године.

“Цјели свој живот рођендан славим на тај датум, који су одредили љекари у болници – наставља Маја, од чије животне приче застаје дах”, пише Večernji.ba.

До своје 26. године Маја је живјела у увјерењу како су Софија и Милош Томић њени биолошки родитељи. Прије готово тринаест година Мајин отац Милош умире природном смрћу, а за Мају почиње раздобље трагања за биолошким родитељима. Наиме, неколико дана након очеве смрти Маја је боравила у његовој викендици како би поспремила ствари и сложила папире.

“Сасвим случајно завукла сам руку у једну фасциклу и извукла папир који ме је шокирао. Било је то рјешење о потпуном усвајању које је издао Центар за социјални рад Сарајево”, наводи Маја.

Папир је држала у руци, прочитала га једном. Па у невјерици још једном. Потом је позвала супруга да га и он прочита. Истина је.

“Према овом папиру, ти си усвојена”, потврдио јој је супруг и сам у невјерици. Наставили су трагати даље по папирима како би нашли још неки доказ о Мајину поријеклу.

“Пронашли смо само отпуст из дома, рјешење о потпуном усвојењу и, замислите, снимак мојих кукова”, смије се ова храбра жена, која је по отпуштању из болнице била смјештена у Дјечији дом “Љубица Ивезић”.

Према доступној документацији, у споменутом дому Маја је боравила непуних годину дана те су је 5. јула 1983. усвојили Софија и Милош, сарајевски брачни пар који није могао имати властиту дјецу. Добила је њихово презиме Томић, а име Маја.

Специфичан младеж од рођења

У књизи рођених, уз њен матични број, стоји име Милоша и Софије те нема никаквих трагова о биолошким родитељима. Софија је умрла 1989. године, а Маја и Милош остали су да живе у Сарајеву, гдје су преживjели рат, те 1996. одлазе у Србију, у Београд.

Маја је у Београду завршила школу, удала се и данас има супруга Милана и сина Игора. Удајом је узела и мужево презиме, тако да се презива Томић Милосављевић. У нади да ће одговоре на питања која је муче добити у родном граду, Маја је већ неколико пута одлазила у Сарајево. Њена прича завршила је и на телевизији и у новинама, али и даље није сазнала идентитет бебе из картонске кутије. С обзиром да Маја има специфичан мадеж на лицу од самог рођења, вјерује како су они који су били уз њу морали знати за тај мадеж.

Након емитовања емисије Маји су се преко друштвених мрежа јављале бројне особе, неки да дају подршку, други с неморалним понудама, неки су тврдили да имају траг, али би се врло брзо престали јављати.

“Прије неколико година јавио ми се један човјек чија мајка тврди да ме је она хранила у болници Језеро кад су ме смјестили тамо након проналаска испред споменутог вртића. Та жена ми је рекла како се тада по болници причало да сам дијете неког високорангираног политичара или љекара, те да је медицинско особље придавало посебну пажњу бризи о тој беби за коју је она увјерена да сам била ја. Рекла је и како су медицинске сестре доносиле одјећу и опрему од своје дјеце како би та остављена беба имала све”, говори Маја, истичући како је ријеч о причама за које не постоји доказ, те да је ових дана одлучила поновно проговорити у нади да ће неко да препозна причу и помоћи јој да дође до биолошких родитеља.

Од њих, каже, не тражи ништа. Жели само знати разлог. Чак их не осуђује.

“Да бих могла било шта да кажем о томе, требала бих да знам истину. Требало би да знам разлог због којег је мајка оставила дијете. Можда мој отац ни не зна да постојим”, наставља Маја увјерена да неко у Сарајеву врло добро зна њено поријекло, пише Večernji.ba.

Filter 2019