Fri. Feb 26, 2021
ћирилица /латиница

Источна Илиџа: Јелена Симовић најбрже допливала до Часног крста

Фото: Предраг Крстовић

Извор: Срна

Јелена Симовић из Фоче побједник је богојављенског пливања за Часни крст, традиционалне манифестације која је данас одржана на ријеци Жељезници у Источној Илиџи, у којој је учествовало 45 пливача.
Симовићева је рекла новинарима да други пут учествује у овој манифестацији и да је ове године имала част да прва доплива до Часног крста.

“Осјећај је сјајан, иако је хладно и губи се дах, али ја препоручујем свима који размишљају о томе да слободно дођу и пливају са нама за Часни крст”, рекла је Симовићева.

Она је нагласила да су сви момци са којима је пливала данас били дивни и да су прави џентлмени.

“Хвала им свима, ми смо данас сви побједници, тако да и ја своју побједу поклањам свима њима”, поручила је Симовићева.

Фото: Предраг Крстовић

Градимир Миладиновић из Требиња навео је да по четврти пут плива за Часни крст у Источној Илиџи.

“Драго ми је што смо се окупили у оволиком броју у Војковићима и што сам поново био у прилици да са овим драгим људима прославим данашњи празник – Богојављење”, рекао је Миладиновић.

Начелник Општине Источна Илиџа Маринко Божовић честитао је свим учесницима на витешкој храбрости, а посебне честитке упутио је младој Фочанки која је прва допливала до Часног крста у леденој Жељезници, на чијој обали је измјерена температура од минус шест степени Целзијусових.

Божовић је поклонио златник Симовићевој, а сви учесници добили су медаље и дипломе.

“Упркос свим потешкоћама у вези са епидемијом вируса корона, нисмо дозволи да ова традиција буде прекинута и, ако Бог да, за Часни крст ће се још дуго пливати у српским Војковићима, у Источној Илиџи!”, поручио је Божовић.

Предсједник Организационог одбора Ранко Скакавац рекао је да су у потпуности задовољни реализацијом богојављенског пливања за Часни крст у ријеци Жељезници.

“Сам Бог подарио је овако лијеп и сунчан, али и врло хладан дан”, навео је Скакавац.

Пливању за Часни крст претходила је литургија у Храму Светог свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима, након чега је освештана вода. Потом је уприличена литија до моста на улазу у Војковиће, гдје је одржано ово такмичење.

Организатор ове, шесте по реду, манифестације је Српско културно-умјетничко друштво /СКУД/ “Војковићи”, у сарадњи са Српском православном црквеном општином Војковићи и Џудо клубом “Фамос”.

Српска православна црква данас прославља Богојављење, празник крштења Исуса Христа, којим је почела његова мисија и проповиједање хришћанске вјере.

Filter 2019