Источна Илиџа: Одложен избор одборника за градску скупштину; осуда изјаве Бакира Изетбеговића

Аутор: ФИЛТЕР/М.K.

Иако је то било најављено, на првој редовној сједници Скупштине општине Источна Илица нису изабрани одборници који ће своју општину представљати у градском парламенту. Сједница је прекинута а наставак заказан за седам дана.

Сједница је прекинута непосредно прије те тачке и то на захтјев клуба одборника СДС-а. Kао разлог наводе да је потребно утврдити да ли су поједини одборници у сукобу интереса. Чекају изјашњење комисије за сукоб интереса.

„Није ништа спорно, само смо пролонгирали на седам дана да не бисмо улазили у неку правну замку. Заказао је предсједник сједницу за понедјељак па ћете имати информацију који одборници иду у Скупштину града“, навео је Горан Шеховац, шеф клуба одборника СДС-а.

У СНСД-у кажу да их је овај потез изненадио. Питају зашто се тек на данашњој сједници говори о томе да су поједини одборници можда у сукобу интереса и значи ли то да би одлуке које су усвјојене на овој али и претходним, посебним сједницама, могле бити неважеће.

„Ако су већ одлучили да прекину сједницу требала је бити прекинута на самом почетку. Ако постоји сумња да има одборника који су у сукобу интереса, онда све одлуке које смо до сада донијели нису правоснажне“, изјавио је Милош Голијанин, замјеник шефа клуба одборника СНСД-а.

Одборници су ипак били једногласни у заједничкој осуди недавне изјаве Бакира Изетбеговића у којој је изнио свој став о српском народу.
„Мора он да зна да је лош човјек. Изашло је 150 хиљада Срба из Сарајева, а водили су културни дио читавог Сарајева прије рата. Сад тих истих Срба нема у Сарајеву. О његовој политици и мржњи не треба ни причати. Поручујемо му да се бави економијом и да његови саборци могу своје породице прехранити, а не овом ратнохушкачком мржњом према Србима“, рекао је Шеховац.
„То је ширење политичке нетрпељивости, политичке мржње. Желимо да се јавно извини за ту изјаву“, рекао је Владимир Ћосовић, шеф клуба одборника СНСД-а.

Осуда изјаве Изетбеговића на дневни ред данашње сједнице уврштена је на приједлог одборника Уједињене Српске Зорана Трапаре. Његов други приједлог да се осуди и одлука Централне изборне комисије БиХ о поништењу избора у Сребреници није добио подршку скупштинске већине.
Из СДС-а поручују да скупштинска већина није гласала за осуду поништења избора у Сребреници јер чекају мишљење Апелационог вијећа Суда БиХ.
На првој редовној сједници СО Источна Илиџа, већином гласова разријешен је в.д. директора ЈЗУ ”Дом здравља” Источно Сарајево Данко Васиљевић. Подсјећамо, раније је у СО Источно Ново Сарајево на ову функцију именован Дејан Шешељ. Овакав начин именовања руководства Дома здравља дио је Споразума двије општине.

Filter 2019