Идуће седмице тужбе против чланова ЦИК-а

Извор: Срна

Предсједник СНСД-а Милорад Додик најавио је данас у Источном Сарајеву да ће СНСД идуће седмице поднијети појединачно тужбе према члановима Централне изборне комисије /ЦИK/ БиХ због кршења закона у вези са поништавањем избора у Добоју и Сребреници.

“Свим члановима ЦИK-а који су гласали за такву одлуку биће поднесена пријава или више кривичних пријава. Правни тим СНСД-а на томе већ ради, а финализација пријава десиће се почетком наредне седмице”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Он је оцијенио да је ријеч о “дебелој” злоупореби положаја, о политички мотивисаним одлукама и о недораслим људима у Kомисији.

Додик је напоменуо да је далеко више приговора било због избора у Мостару, него у Сребреници и Добоју.

“Али, остао је политички инжењеринг који је ишао за тим да су политичке партије из опозиције у Републици Српској која у Kомисији има кадрове спремне биле да поништавањем дијела избора у Добоју пониште и изборе у Сребреници. ПДП и СДС учествовали су у подршци заједничком кандидату на изборима и сада је питање када лажу – када су заједно у кандидатури да би показали српско окупљање око српског кандидата или када се њихови кадрови у ЦИK-у, као продужена рука, понашају на овакав начин”, питао је Додик.

Додик је подсјетио да у Сребеници у року који је био прописан на дан изборног процеса није било ниједне жалбе, те да формално гледано није било могуће покренути процес поништавања.

“Али, у немогућој БиХ све је могуће”, оцијенио је Додик, који је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ.

Према његовим ријечима, СНСД се припрема за изборе у Добоју и Сребреници и крајње је вријеме да ЦИK коначно одреди дан и правила за те изборе, јер је недопустиво да од ове двије локалне заједнице прави случај.

“Избори које ћемо одржати показаће да ће првобитни резултати бити потврђени”, поручио је Додик.

Filter 2019