Sun. Jan 24, 2021
ћирилица /латиница

Зељковић: Вакцина “спутњик пет” стиже у фебруару

Извор: Срна

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је данас да се у Српској прве количине руских вакцина “спутњик пет” против вируса корона могу очекивати у фебруару.

“Kада је ријеч о набавци вакцина посредством Kовакс механизма, 400.000 наручених за Републику Српску требало би да буде испоручено у првих шест мјесеци ове године”, рекао је Зељковић новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да се ускоро може очекивати да ЕУ донира одеређене количине “Фајзерове” вакцине против вируса корона.

Директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић рекао је да је ситуација стабилизована посљедњих седмица и да је циљ да број заражених буде што мањи.

“Током новогодишњих празника било је кршења прописаних мјера, али се надам да то неће погоршати ситуацију када је ријеч о броју заражених. Још једном позивам грађане да се придржавају прописаних мјера у борби против вируса корона”, рекао је Зељковић.

Он је додао да је у протеклом периоду епидемиолошка ситуација брзо варирала, те да нико не може да предвиди како ће се даље развијати, због чега не смије бити попуштања у примјени основних мјера, ношењу заштитних маски, држању дистанце и одржавању хигијене.

Зељковић је истакао да је из Србије допремљено у Институт 13.500 вакцина против грипа, те да ће наредних дана бити настављена вакцинација.

“Вакцине које је донирала Влада Србије биће дистрибуисане широм Српске и у наредном периоду биће обавијештене оне категорије које имају право на бесплатну вакцинацију. Свих 13.500 доза вакцина је бесплатно за наше грађане и очекујемо да се што већи број грађана одазове тој вакцинацији”, поручио је Зељковић.

Према његовим ријечима, акценат ће бити на установама социјалне заштите, домовима за стара лица, те другим категоријама које могу лако да развију тешку клиничку слику од грипа.

Зељковић је додао да су јануар и фебруар период када се биљежи највећи број обољелих од вируса грипа.

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић навела је да је у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци тренутно на респиратору 27 особа, а у осталим болницама 25.

Она је додала да сви параметри на дневној и седмичној основи и даље задржавају тренд пада, те да је у паду и број хоспитализованих, али да је неопходно да сви задрже одговорност у предстојећем периоду вјерских празника.

Filter 2019