Званично се огласила Москва: Афера око иконе је антируска пропаганда

Извор: Танјуг

Руско Министарство спољних послова саопштило је данас да та земља још увијек није добила доказе да је икону поклоњену министру спољних послова Сергеју Лаврову у Сарајеву посљедњи власник стекао нелегално и оцијенило се ситуација око иконе у медијском простору Босне и Херцеговине и неколицини других земаља користи да би се Русија дискредитовала.

“Упркос чињеници да је руска страна дипломатским каналима вратила икону дародавцима како би се разјаснило њено поријекло, медијским простором Босне и Херцеговине и низу других земаља настављају да се шире неосноване спекулације о судбини иконе, које бацају сијенку на Русију”, наводи се у саопштењу Министарства на Фејсбуку, преноси ТАС С.

Kако се додаје, ширењем инсинуација заснованим искључиво на претпоставкама њихових аутора, “пристрасни” медији користе ову тему за манипулацију како би стекли унутрашње политичке поене у БиХ и дискредитовали Русију у очима њихове јавности.

МСП указује и да није представљен ниједан доказ о томе да је посљедњи власник иконе до ње дошао на незакон начин.

Ипак, ова епизода већ је постала “предмет циничних манипулације и непоштених игара у медијском простору”, додаје се, преноси ТАС С.

Умјесто да сачекају званичан закључак релевантних институција, како се додаје, “бескрупулозни новинари протурају сопствене фантазије као поуздану информацију”.

У саопштењу руског министарства наводи се да је примјетно да неки медији користе омиљени хоби Запада да траже “прсте Kремља” свуда и у свему и да су спремни да искористе било који, укључујући и крајње неадекватан изговор за подстицање антируске пропаганде.

Српски члан и предсједавајући Председништва БиХ Милорад Додик поклонио је икону Лаврову 14. децембра приликом сусрета у Источном Сарајеву.

Послије протестне ноте украјинске амбасаде у Сарајеву икона је предата амбасади БиХ у Москви након чега је похрањена у сеф који се налази у кабинету Милорада Додика у Предсједништву БиХ.

Filter 2019