Fri. Jan 22, 2021
ћирилица /латиница

Захтјев за смјену Савјета министара није прошао

Извор: Независне новине

Захтјев за смјену Савјета министара БиХ коју је покренула група посланика није добила потребну већину, јер је 13 гласало за, против су била 24 и три суздржана.

Након вишесатне расправе о захтјеву за смјену Савјета министара посланици су гласали на крају сједнице.

Предлагачи захтјева за иницирање гласања о неповјерењу су посланици Наше странке Предраг Kојовић, Аида Баручија, Мирјана Маринковић Лепић, Дамир Арнаут и СДП-а Нермин Никшић, Саша Магазиновић, Зукан Хелез и Нада Младина.

Аида Баручија (Независни блок) образложила је иницијативу казавши да је то дужност посланика обзиром да су свједочили нераду Савјета министара, те скандала попут корона партија, илегалних игара за срећу, као и кашњење набавке вакцина чиме се нарушава здравље грађана и руши привреда.

“Једини начин је да се тренутни сазив расформира, иначе ћемо имати тешку ситуацију у свим сегментима који су у надлежности Савјета министара. Иза нас је тежак период и компликован пут и вријеме је да се активирамо јер постоји потреба да се ствари покрену с мртве тачке“, казала је Баручија.

Тврди да су ствари измакле контроли и да је због тога једино релано да се овај сазив Савјета министара данас расформира.

Зоран Теглетија, предсједавајући Савјета министара БиХ није се обратио казавши да нема потребе.

Саша Мгазиновић (СДПБиХ) казао је да су у захтјеву описани разлози, али да жели рећи шта њега тишти као посланика, те поручио да је некоректно проблеме у УСK адресирати крајишницима.

„Дајте људима новац, па онда кажите. Управљање мигрантском кризом је у рукама Савјета министара и то је један од разлога за смјену Савјета министара. Из питања колеге Зукана Хелеза црпим разлог за став да треба да оде овај сазив Савјета министара, а везнао је за набавку вакцина“, каже Магазиновић.

Поручио је и да му није јасно да се сви слажу по питању легализације канабиса, али да ништа не раде.

Поручлио је да му предсједавајући Савјета министара БиХ и након 16 дана није омогућио да причају о леглаизацији канабиса, те да није проблем да прича и овако и да пита је ли боље да нам „грађане лијечи држава или дилери“.

Поручио је и да СДА у ходнику „скида“ Савјет министара, а у сали брани.

Мирјана Маринковић-Лепић (Наша странка) истакла је да јој није драго што је била у праву када није гласала за овај сазив Савјета министара.

Едита Ђапо (СББ) исказала је незадовољство, али је пренијела и незадовољство грађана нерадом и неактивношћу овог Савјета министара.

Осврнула се на три сратешке ствари, набавку вакцина, економију и миграције.

Осврнула се и на економске мјере утврдивши да Савјет министара касни са задужењима и тиме угрожава ниже нивое власти.

„Kасне и са иницијативама, помјерању плаћања ПДВ-а, смањењу ПДВ-а за угоститељство и туризам, те плаћању акциза . Савјет министара није одговорио ни на једну од економских мјера, иако су им парламентарци давали приједлоге“, казала је Ђапо.

Додала је да је крајње вријеме да се предузму све активности како би се питање миграција рјешило, те додала да ће због свега тога подржати смјену.

Зукан Хелез (СДПБиХ) казао је да, иако прати политику, не зна пола министара у сазиву Савјета министара јер се већина од тих министара нигдје не виђају и да су затворени у своје кабинете.

„Чињеница да су до сада предложили пет закона је довољна да треба да оду“, казао је Хелез, досдавши да овај сазив Савјета министара не креира, него дјелује на појаве и проблеме.

Споменуо је и љубавне афере неких министара, те додао да би након тога било сасвим нормално да тај министар поднесе оставку.

Осврнуо се и на непотизам, те запошљавање зетова у кабинете, али и неукидање бенефиција, иако је ситуација тешка.

Шемсудин Мхмедовић (СДА) казао је да је састав Савјета министара именован прије непуних 13 мјесеци, а на темељу договора странака које су потписале Платформу одбране.

„Формално овај сазив Савјета министара је функционисао, одржавао сједнице, доносио акте и законе, њих четири, који нису њихово дјело него претходног Савјета министара. Према резултатима рада Савјета министара одговорно тврдим да не може имати подршку заступника јер није одговорило на потребе. Обећавали су много, охрабривали су напредак БиХ, али сам био скептик да ће предсједавајући Савјета министара имати храбрости да проведе оно што је обећао“, казао је Мехмедовић.

Рекао је да је пред посланицима одлука да ли подржати иницијативу или гласати против, питање је шта је добро за БиХ, те упитао да ли постоји политичка платформа на бази које ће се формирати нека већина и формирати Савјет министара.

„Да ли постоји анализа о посљедицама одлуке смјене Савјета министара или је ово само политикански наступ и забављање јавности“, казао је Мехмедовић.

Истиче да није Савјет министара радио како се очекивало, али да се не може дозволити блокада активности и еуроатланских интеграција.

Зукан Хелез (СДП) одговорио је да би овај сазив Савјета министара радио до избора новог, али да иницијатори оставке не морају полагати рачуне имају ли нову платформу да формирају власт.

Адил Османовић, шеф Kлуба СДА казао је да ће парламентарци имати прилику расправљати о раду Савјета министара, те да је потребно направити поређење са радом претходног сазива Савјета министара, те казао да је Савјет министара које је предводио Денис Звиздић у 2015. години донијело 35 закона, те је потврђен статус БиХ за стицање кандидатског статуса, те је усвојена реформска агенда.

Подсјетио је да је 2016. године БиХ поднијела захтјев за чланство, а 2018. БиХ добила упитник.

„Ово је нешто што сам имао потребу истакнути какву смо позицију оставили новом сазиву Савјету министара да доноси законе који ће бити реформски и рјешавати проблеме грађана. Ако погледамо рад актуелног сазива да су усвојили четири нацрта закона, четири стратегије, то је јако мало и недопустиво“, казао је Османовић, те подсјетио на ријечи Теглетије који је рекао да више од једне године од избора БиХ није успјела формирати власт и због тога морамо пожурити са реформама.

Kаже да се понадао, али нажалост оно што је урађено мало је и недопустиво.

Драган Мектић (СДС) исткао је да је говорити овако негативно о раду Савјета минситара, а не подржати његову смјену, недостатак образа.

Адил Османовић (СДА) питао је Мектића која је алтернатива и да ће СДА дати прилику Савјету министара до половине године.

Дамир Арнаут (Наша странка) питао је на чему базира мишљење да је Зоран Теглетија успјешан и на чему то темељи.

Бранислав Бореновић (ПДП) казао је да је овдје све јасно и да је стратегија странака на власти да четири године прођу у блокадама и уцјенама.

Џенан Ђонлагић (ДФ) казао је да ће овај сазив Савјета министара бити промијењен до краја мандата.

У изјави новинарима Сњежана Новаковић Бурсаћ, шеф Kлуба посланика СНСД-а, казала је да ће затражити смјену Милоша Лучића, министра за људска права, а након што је ДНС подржао захтјев за смјену Савјета министара БиХ.

Filter 2019