Sat. Jan 16, 2021
ћирилица /латиница

Дробњак: Допринијети духовном и социјалном развоју младих

Извор: Срна

Руководилац Православног центра за младе Митрополије дабробосанске “Свети Петар Сарајевски” протонамјесник Младен Дробњак истакао је да је прошла година, због појаве вируса корона, била специфична и изазовна за рад Центра, који је осмишљен тако да свим активностима допринесе духовном, културном и социјалном развоју дјеце и младих.


Дробњак је напоменуо да многе активности нису реализоване, али су уз поштовање епидемиолошких мјера наставили школе иконописа и црквене музике, рад са волонтерима, а са радом је почела и школа руског језика.

“Дјечији хор броји око 20 чланова, у школи руског језика је тренутно 10 основаца, док у школи иконописа имамо око 60 константних чланова различитог узраста. Kлуб волонтера окупља око 30 средњошколаца и студената”, изјавио је Дробњак за Срну.

Он је напоменуо да све активности воде едуковани и стручни људи, што показују и резултати рада Православног центра за младе Митрополије дабробосанске “Свети Петар Сарајевски”, који дјелује од 2016. године са благословом Његовог високопреосвештенства митрополита Хризостома.

“Од реализованих активности желим да издвојим изложбу радова полазника школе иконописа поводом јубилеја 800 година аутокефалности Српске православне цркве /СПЦ/ коју смо организовали почетком прошле године под називом Првојерарси - 800 година Српске православне цркве, а који представљају репродукције портрета, икона и фресака архиепископа, патријараха и митрополита који су обиљежили историју наше помјесне цркве”, подсјетио је Дробњак.

Дробњак је истакао да су изненађени ентузијазмом младих, који желе да кроз волонтерски рад дају лични допринос заједници.

“У периоду када је, због епидемиолошких мјера, било забрањено кретање старим лицима, организовали смо акцију да им помогнемо у вези са куповином намирница, лијекова и плаћања рачуна, којој су се наши волонтери радо одазвали”, навео је Дробњак.

Он је подсјетио да су и прије епидемије организовали посјете старачком дому и болници у Источном Сарајеву, као и прикупљање пакета помоћи за дјецу на Kосову и Метохији, те су учествовали у различитим еколошким акцијама.

Дробњак је рекао да се Православни центар финансира искључиво донацијама, а такође аплицирају на конкурсе за пројектне активности.

Он је изразио велику захвалност општини Источно Ново Сарајево, која им је додијелила просторије за рад и која финансијски помаже Центар.

Према Дробњаковим ријечима, захвалност дугују и Министарству цивилних послова у Савјету министара, Министарству културе и информисања Србије, те Републичком секретаријату за вјере Владе Српске, који су им помогли у раду.

Дробњак је истакао да су имали прилику да кроз различите међурелигијске пројекте укључе велики број младих, с циљем да код њих пробуде свијест о толеранцији и прихватању другог и другачијег.

“Организоване су радионице, студијска путовања, као и кампови и мислим да смо својим ангажманом успјели да дамо добар допринос на изградњи помирења”, сматра Дробњак.

Он је напоменуо да је порука у овим празничним данима свима да отворе своја срца, да пусте да радост и мир Богомладенца Христа изгна из њих сву тегобу, тугу и страх и испуни љубављу, те да као бољи људи уђу у нову годину.

Filter 2019