Thu. Feb 25, 2021
ћирилица /латиница

Дипломци ЕТФ-а направили апликацију која контролише течност у резервоару

Извор: РТРС

Дипломци Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву, Миљан Гацо и Емир Гегић направили су апликацију која контролиште течност у резервоару. Апликација има вишенамјенску употребу у односу на старије системе, а користи се у индустријским процесима.

Миљан Гацо и Емир Гегић више од два мјесеца радили су на изради система који контролиште течност у резервоару помоћу сложених програмских пакета. Цјелокупан процес одвија се у реалном времену, а корисник апликације процес прати путем графичког приказа, што у многоме олакшава рад на овим системима.

– Подаци се купе у реалном времену и преносе се на персонални рачунар који може бити базна станица. Индустријски процес у нашем случају одржавање константног нивоа течности у резервоару не мора бити уско везан за мјесто гдје се налази базна станица него може бити и до неколико километара далеко. Што се тиче самог контролера он се користи у свим индустријским процесима и замјењује старе процесе, управљивији је и економичнији се што се тиче одржавања – истиче Гацо.

Дипломски рад Миљановог колеге Емира заснива се на теми програмирања тач панела, користећи јединствен програмски пакет помоћу којег корисник управља и контролише рад неке машине у индустријском процесу.

– То је тач панел исти као мобилни екран, користи се исто као што би користили екран за мобилну апликацију, дакле намијењен је како за инжењере тако и за најобичнијег корисника. Има уграђен температурни сензор који у реалном времену шаље тренутну температуру течности у резервоару и на основу тога ми даље контролишемо процес – наводи Гегић.

Редовни професор на овом факултету и ментор двојици сјајних студената, Слободан Лубура чини све да би се студенти оријентисали на практично знање. Факултетска лабораторија у којој студенти уче, раде и стварају, опремљена је за стицање неопходних знања, управљање и регулацију у савременом индустријском окружењу.

– Опрема је углавном добијена аустријским кредитом од прије десетак година. Оријентисани смо на практично знање, имамо много праксе, мање теорије и све се то одвија у овој лабораторији. Тешко је, али се знање исплати – сматра Лубура.

Универзитет у Источном Сарајеву, према најновијим подацима свјетске “Webometrics ” ранг-листе универзитета, остварио је напредак за 1.703 мјеста у односу на извјештај из јула 2020. године и тренутно се налази на 3.775-ој позицији свјетских универзитета.

Filter 2019