Tue. Jan 19, 2021
ћирилица /латиница

Волонтери у Српској показали велико срце: Хуманисти на дјелу, хероји у очима немоћних

Извор: Глас Српске

Хуманост и несебична помоћ суграђанима у невољи вриједности су које дијеле генерације волонтера у Републици Српској, која може бити поносна на добре људе који својим суграђанима свакодневно показују да нису сами и да увијек постоји неко на кога могу рачунати.

У јеку пандемије вируса корона која је задесила цијели свијет, позитивну причу одлучили су да испишу волонтери у Српској, а међу стотинама тихих чувара, који показујући хуманост на дјелу враћају наду својим суграђанима, су Милан Дувњак из Градишке, Јована Поповић из Шамца, те Фочак Дарко Вранић и Рогатичанин Момир Ашоња. Њихову хуманост препознало је и Министарство породице, омладине и спорта РС које их је прогласило за волонтере године.

Да се доброчинство учи од малих ногу, најбољи је примјер двадесетједногодишњи Милан Дувњак из Градишке који је волонтирањем почео да се бави са 12 година, када је први пут отишао у камп Црвеног крста те је, прича овај младић, на прву заволио хуманитарни рад.

– Највише волонтерских часова имао сам ове године због пандемије вируса корона. Помогао сам Црвеном крсту у Градишци кад год је то било потребно. Такође, дијелио сам прехрамбене и хигијенске пакете социјално угроженим породицама и грађанима старијег животног доба, расклапао и правио карантин, дијелио ланч пакете возачима који су чекали на граничном прелазу – испричао је Дувњак дио својих овогодишњих активности.

Увијек ће му, каже, остати у сјећању моменат када је отишао код једне баке и однио јој пакет, јер га је она, како каже,  гледала као неког хероја.

– То ми је највећи подстрек да се наставим бавити хуманитарним радом – рекао је Дувњак. 

Три године старији Дарко Вранић из Фоче нанизао је бројне акције спасавања у којима се истакао храброшћу и умијећем руковања алпинистичком опремом.

Међу вјечно захвалним и доживотним пријатељима које је стекао спасавајући их по разним врлетима је, како је истакао, и жена британског дипломате која је сломила ногу приликом успона на Маглић, највиши врх БиХ.

– Кад смо добили позив, скупили смо се за 15 минута и возилима смо стигли у подножје Маглића, одакле смо кренули у потрагу. Била је магла, нашли смо их, жена је на два мјеста испод кољена сломила ногу – казао је Вранић присјећајући се једне од мисија на “крову” БиХ.

Пружили су јој, каже, прву помоћ, ставили је на носила, спустили је на Тјентиште и предали је хитној помоћи, а акција је трајала шест часова. 

Двадесетшестогодишња Јована Поповић, по занимању професор филозофије, предсједница је Удружења “Човјек прије свега”, а волонтирањем се бави још од 2012. године, када је дошла на студије у Бањалуку.

У жељи да помогне социјално угроженим становницима, посебно у вријеме вируса корона када су многи остали без прихода, заједно са другим волонтерима ова млада Шамчанка покренула је низ акција широм Српске.

–  У току ове године урадили смо неких 40 хуманитарних акција које подразумијевају помоћ вишечланим социјално угроженим породицама. Најчешће смо додјељивали једнократне пакете хране, хигијенских потрепштина, одјеће, обуће, чак смо неким породицама успјели да обезбиједимо и огрjев за зиму – прича Поповићева.

Овај децембар остаће у трајном сјећању пензионеру Момиру Ашоњи из Рогатице који, како каже, све своје слободно вријеме проводи волонтирајући у корист слијепих и слабовидих лица.

– Настојаћу да и даље помажем, посебно са младим шахистима којих је, нажалост, све мање иако је шах еликсир за пуњење “акумулатора” душе и тијела – казао је Ашоња.

Црвени Крст

Награда Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске за најбољег организатора волонтирања у овој години припала је Црвеном крсту Републике Српске.

Генерални секретар Црвеног крста РС Сњежана Ковач каже да је рад и труд волонтера, нарочито у ово тешко вријеме, препознат, те да је овогодишња награда вјетар у леђа да и у будућности буду још бољи и организованији.

– Оно на шта сам посебно поносна јесте чињеница да се много младих људи ове године, посебно на почетку пандемије, јављало како би помогли, куповали намирнице и лијекове пензионерима, дијелили маске, храну, вршили дезинфекцију објеката и још много тога – казала је Ковачева.

Filter 2019