“Вакцине против вируса корона безбједне, квалитетне и ефикасне”

Извор: Срна

Свака вакцина против вируса корона која дође у Републику Српску је безбједна, квалитетна и ефикасна, поручили су из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Постоји неколико врста вакцина против вируса корона, чија је примјена почела у неколико земаља свијета, а вјероватно је да ће у будућности регулаторним органима бити достављени захтјеви за одобравање и вакцина других произвођача, објављено је на интернет страници Министарства.

– Тренутно се у процесу развоја налази више вакцина против ковида 19, које су потенцијални кандидати, а због безбједности и дјелотворности вакцине, она мора бити произведена и дистрибуисана у складу са строгим стандардима – навели су из Министарства, одговарајући на нека од честих питања у вези са вакцинацијом.

Свјетска здравствена организација сарађује са партнерима из цијелог свијета на координацији кључних корака у овом процесу, укључујући и обезбјеђивање правичног приступа сигурним и ефикасним вакцинама против ковида 19 за неколико милијарди људи којима ће бити потребне.

Када је ријеч о значају вакцинације, из Министарства подсјећају да је вакцинацијом спасен велики број људи у прошлости, када су многе заразне болести односиле велики број живота и изазивале озбиљне цјеложивотне деформације.

– Иако је данас све мање таквих болести, осим великих богиња нити једна друга болест није у потпуности искоријењена, те је вакцинација најбољи облик превенције и због тога се сматра једним од највећих достигнућа човјечанства – наведено је у информацији.

У објави је наведено да неке од вакцина пружају дуготрајну, а понекад и цјеложивотну заштиту од неких заразних болести, док неке друге штите одређени период.

– Велика корист од вакцине јесте градња колективног имунитета популације, а који представља заштиту групе од избијања епидемије уколико је велики проценат припадника групе вакцинисан, а уједно представља и заштиту за онај дио популације који није у могућности да се вакцинише – наведено је у информацији.

Из Министарства истичу да је пандемија вируса корона показала важност такве врсте имунитета у заједници, те напоменули да ће ефекат вакцина против ковида 19 на пандемију зависити од неколико фактора, као што су, на примјер, ефикасност вакцине, брзина и континуитет одобравања, производње и испоруке, те број људи који ће се вакцинисати.

– Није занемарив ни податак о броју особа које су пребољеле ковид 19, као и податак о трајању имунитета који се прати кроз научне и верификоване стручне радове – наведено је у информацији.

Већина научника очекује и да, као што је случај са већином других вакцина, ни вакцине против ковида 19 неће бити 100 одсто дјелотворне.


Filter 2019