Fri. Jan 15, 2021
ћирилица /латиница

Вакцинација против короне у домовима здравља

Извор: Независне новине

Испорука првих вакцина против вируса корона у БиХ очекује се крајем јануара, рекао је јуче Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара БиХ.

“Прво ће се вакцинисати здравствени радници, становништво старије од 65 година и особе које раде у институцијама за смјештај старих и изнемоглих лица”, казао је Тегелтија на сједници Представничког дома БиХ и додао да су ово само прве наруџбе те да је БиХ приступила такозваном глобалном систему набавке вакцине Kовакс и наручила 1,2 милиона вакцина.

“Kроз ЕУ механизам договорена је набавка 882.000 доза вакцина, а ријеч је о двије вакцине одобрене у ЕУ”, нагласио је Тегелтија и додао да, када је у питању цијена вакцина, она се креће у нивоу од 10 долара и вјероватно ће се и остале вакцине кретати у тој цијени.

“Уплатили смо око 12 милиона KМ, а Савјет министара БиХ обезбиједио је око два милиона KМ за складиштење и дистрибуцију, од тих 1,2 милиона вакцина за вакцинацију 20 одсто становништва”, навео је Тегелтија.

Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство РС, за “Независне” је потврдио да се прва испорука мањег броја вакцина у РС очекује крајем овог мјесеца и почетком фебруара.

“План вакцинације ћемо спровести кроз примарни ниво здравствене заштите, планирамо да кроз домове здравља и вакцинационе центре извршимо највећи дио вакцинације. Наравно да ће бити формирани и додатни пунктови, али то ће бити у складу са количинама које нам буду долазиле, тако ћемо и вршити саму вакцинацију”, навео је Зељковић. Додао је да, када се узме у обзир да ће прве дозе вакцине бити резервисане за особе старије од 65 године те здравствене раднике, неће бити проблем аплицирати ову вакцину.

“Здравствене раднике ћемо вакцинисати у здравственим установама, чиме ће нам бити олакшана и убрзана вакцинација”, казао је Зељковић, додајући да је претпоставка да ће у првом контингенту стићи неколико хиљада доза вакцина против вируса корона.

“Ова вакцинација неће изискивати веће припреме, а додатна едукација особља, која се односи на посебан начин чувања и припрему ове вакцине, биће спроведена у наредном периоду”, рекао је Зељковић.

Додао је да ће у РС вакцине стићи путем Kовакс механизма, те из ЕУ, али да су у току припреме за процедуру набавке руске вакцине те да крајем фебруара очекују и вакцине из те земље.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС за “Независне” потврдили су да се прве дозе вакцина путем Kовакс механизма могу очекивати крајем јануара, односно почетком фебруара.

“Познато је и да се, у сарадњи са Представништвом РС у Руској Федерацији, активно ради на набавци вакцине руског произвођача, а у складу са Законом о лијековима и медицинским средствима Босне и Херцеговине”, навели су у ресорном министарству.

Вакцину прво добијају:

Здравствени радници

Становништво старије од 65 година

Особе које раде у институцијама за смјештај старих и изнемоглих лица

Filter 2019