Sat. Jan 23, 2021
ћирилица /latinica

Ko je danas gradonačelnik? Istekao rok za primopredaju dužnosti

Autor: FILTER/ M.K.

Istočno Sarajevo neće imati dva gradonačelnika, kako su to navodili pojedini mediji. To je jedina činjenica oko koje isti stav imaju dosadašnji i novoizabrani gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Nenad Vuković i Ljubiša Ćosić.

Dok Vuković tvrdi da trenutno postoje pravni problemi za primopredaju dužnosti, Ćosić poručuje da je sve više nego jasno ali da Vuković ne želi da zakaže primopredaju.

Kako je sve počelo?

Priču oko preuzimanja dužnosti gradonačelnika treba početi podsjećanjem na izmjene Zakona o Gradu Istočno Sarajevo, koje su usvojene u Narodnoj skupštini Republike Srpske u febtruaru ove godine.

Jedna od najvažnijih izmjena odnosi se na direktan izbor gradonačelnika na izborima. Do tada je gradonačelnika birala Skupština grada i to je izmjenama i dopunama Zakona o Gradu Istočno Sarajevo promijenjeno. Pravo izbora dato je direktno građanima.

Nakon što je Centralna izborna komisija potvrdila rezultatate lokalnih izbora, Ljubiši Ćosiću je uručen sertifikat kojim je stekao pravo na preuzimanje dužnosti gradonačelnika Istočnog Sarajeva.
Način izbora odbornika u Skupštinu grada ostao je isti – posredan. To znači da će se tek nakon formiranja skupština opština svih šest gradskih opština delegirati odbornici za gradsku skupštinu. Očekuje se da će taj posao biti završen u martu ili aprilu 2021.

Problem nastaje u tumačenju – Zakoni ili Komisija za izbor i imenovanja Grada Istočno Sarajevo?

Dosadašnji gradonačelnik Nenad Vuković podsjeća da je aktuelni saziv Skupštine grada Istočno Sarajevo konstituisan u martu 2017. U istom mjesecu je Skupština izabrala i imenovala njega za gradonačelnika. Po tadašnjim odredbama Zakona o Gradu, mandat gradonačelnika traje koliko i mandat skupštine koja ga imenuje. Danas Nenad Vuković tvrdi da ima mandat do marta naredne godine.

Smatra spornim prvo to što je novi Zakon o gradu Istočno Sarajevo, usvojen u februaru u NS RS, predložio klub SNSD-a a ne resorno ministarstvo. S obrizom na činjenicu da je zakon usvojen po hitnom postupku i da nije definisao najvažnija pitanja, danas plaćamo danak tome, kaže Vuković.

„Zaboravljeno je ovo pitanje da se obradi u tim izmjenama i dopunama Zakona, a danas je aktuelno.

Nenad Vuković

Vuković tvrdi da je kontaktirao institucije od kojih nema odgovora. Niko mu kaže nije odgovorio ni iz Narodne skupštine RS ni iz CIK-a.

Nije ovo, poručuje, borba za funkciju za još mjesec, dva ili tri, nego borba za instituciju.

„Ukoliko bi došlo do preuranjene primopredaje moguće je da novi gradonačelnik u određenim okolnostima ne bi mogao zasnovati radni odnos jer mu ga zasniva Komisija za izbor i imenovanje koja je već meni zasnovala radni odnos. Mi moramo brinuti da ovaj Grad funkcioniše, da on ima ovlašteno lice i da ne smije da ne funkcioniše po bilo kom osnovu”, kaže Vuković.

Novoizabrani gradonačelnik Ljubiša Ćosić preuzeo je sertifikat Centralne izborne komisije i praktično danas može preuzeti dužnost. Tvrdi da Vuković opstruiše primopredaju jer želi još tri mjeseca biti gradonačelnik, te da je u pitanju apsurdna i ničim izazvana situacija.

„Najtužnije je što gospodin Vuković ne poštuje ni Statut Grada koga je predstavljao. Član 38. stav 2, kaže da se primopredaja vrši u roku od 8 dana od momenta potvrđivanja rezultata izbora, na osnovu uvjerenja organa koji je te izbore proveo. CIK je meni uručio uvjerenje od 15.12. i danas je bio zadnji rok kada je Vuković trebao organizovati primopredaju“, pojašnjava Ćosić.

Ljubiša Ćosić

On se danas zvanično obratio resornom ministarstvu, Vladi i Narodnoj skupštini Republike Srpske te Centralnoj izbornoj komisiji BiH. Navodi da su apsoultno svi zakoni na njegovoj strani i da zakon u krajnjem slučaju propisuje formiranje komisije za primopredaju od strane resornog ministarstva.

Ironično je poručuje, da je Skupština grada na posljednjoj sjednici imenovala komisiju za primopredaju dužnosti, a da Vuković ne želi da tu primopredaju i zakaže.

„Sve odluke koje bude donosio u periodu koji mu ne pripada ja ću osporiti“, kaže Ćosić.

Očekuje se zvaničan odgovor nadležnih institucija u najkraćem roku – da li će preuzimanje dužnosti gradonačelnika biti organizovano do kraja ove godine?

Kredit

Ćosić iznosi sumnju da mu se preuzimanje funkcije osporava zbog kreditnog zaduženja Grada. Tvrdi da dosadašnji gradonačelnik želi vrijeme kako bi “rasporedio novac koji je sada na raspolaganju s obzirom na to da se Grad kreditno zadužio u oktobru”.

Vuković odbacuje te navode i poručuje da se treba vratiti na pravni teren a ne na politički.

Filter 2019