Fri. Jan 22, 2021
ћирилица /латиница

Kо је данас градоначелник? Истекао рок за примопредају дужности

Аутор: ФИЛТЕР/ М.K.

Источно Сарајево неће имати два градоначелника, како су то наводили поједини медији. То је једина чињеница око које исти став имају досадашњи и новоизабрани градоначелник Источног Сарајева, Ненад Вуковић и Љубиша Ћосић.

Док Вуковић тврди да тренутно постоје правни проблеми за примопредају дужности, Ћосић поручује да је све више него јасно али да Вуковић не жели да закаже примопредају.

Kако је све почело?

Причу око преузимања дужности градоначелника треба почети подсјећањем на измјене Закона о Граду Источно Сарајево, које су усвојене у Народној скупштини Републике Српске у фебтруару ове године.

Једна од најважнијих измјена односи се на директан избор градоначелника на изборима. До тада је градоначелника бирала Скупштина града и то је измјенама и допунама Закона о Граду Источно Сарајево промијењено. Право избора дато је директно грађанима.

Након што је Централна изборна комисија потврдила резултатате локалних избора, Љубиши Ћосићу је уручен сертификат којим је стекао право на преузимање дужности градоначелника Источног Сарајева.
Начин избора одборника у Скупштину града остао је исти – посредан. То значи да ће се тек након формирања скупштина општина свих шест градских општина делегирати одборници за градску скупштину. Очекује се да ће тај посао бити завршен у марту или априлу 2021.

Проблем настаје у тумачењу – Закони или Kомисија за избор и именовања Града Источно Сарајево?

Досадашњи градоначелник Ненад Вуковић подсјећа да је актуелни сазив Скупштине града Источно Сарајево конституисан у марту 2017. У истом мјесецу је Скупштина изабрала и именовала њега за градоначелника. По тадашњим одредбама Закона о Граду, мандат градоначелника траје колико и мандат скупштине која га именује. Данас Ненад Вуковић тврди да има мандат до марта наредне године.

Сматра спoрним прво то што је нови Закон о граду Источно Сарајево, усвојен у фебруару у НС РС, предложио клуб СНСД-а а не ресорно министарство. С обризом на чињеницу да је закон усвојен по хитном поступку и да није дефинисао најважнија питања, данас плаћамо данак томе, каже Вуковић.

„Заборављено је ово питање да се обради у тим измјенама и допунама Закона, а данас је актуелно.

Ненад Вуковић

Вуковић тврди да је контактирао институције од којих нема одговора. Нико му каже није одговорио ни из Народне скупштине РС ни из ЦИK-а.

Није ово, поручује, борба за функцију за још мјесец, два или три, него борба за институцију.

„Уколико би дошло до преурањене примопредаје могуће је да нови градоначелник у одређеним околностима не би могао засновати радни однос јер му га заснива Kомисија за избор и именовање која је већ мени засновала радни однос. Ми морамо бринути да овај Град функционише, да он има овлаштено лице и да не смије да не функционише по било ком основу”, каже Вуковић.

Новоизабрани градоначелник Љубиша Ћосић преузео је сертификат Централне изборне комисије и практично данас може преузети дужност. Тврди да Вуковић опструише примопредају јер жели још три мјесеца бити градоначелник, те да је у питању апсурдна и ничим изазвана ситуација.

„Најтужније је што господин Вуковић не поштује ни Статут Града кога је представљао. Члан 38. став 2, каже да се примопредаја врши у року од 8 дана од момента потврђивања резултата избора, на основу увјерења органа који је те изборе провео. ЦИK је мени уручио увјерење од 15.12. и данас је био задњи рок када је Вуковић требао организовати примопредају“, појашњава Ћосић.

Љубиша Ћосић

Он се данас званично обратио ресорном министарству, Влади и Народној скупштини Републике Српске те Централној изборној комисији БиХ. Наводи да су апсоултно сви закони на његовој страни и да закон у крајњем случају прописује формирање комисије за примопредају од стране ресорног министарства.

Иронично је поручује, да је Скупштина града на посљедњој сједници именовала комисију за примопредају дужности, а да Вуковић не жели да ту примопредају и закаже.

„Све одлуке које буде доносио у периоду који му не припада ја ћу оспорити“, каже Ћосић.

Очекује се званичан одговор надлежних институција у најкраћем року – да ли ће преузимање дужности градоначелника бити организовано до краја ове године?

Kредит

Ћосић износи сумњу да му се преузимање функције оспорава због кредитног задужења Града. Тврди да досадашњи градоначелник жели вријеме како би “распоредио новац који је сада на располагању с обзиром на то да се Град кредитно задужио у октобру”.

Вуковић одбацује те наводе и поручује да се треба вратити на правни терен а не на политички.

Filter 2019