Fri. Jan 22, 2021
ћирилица /латиница

1. децембар – Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а

Извор: Институт за јавно здравство РС

На основу достављених пријава и анализе података у Републици Српској од пријаве првих случајева до сада су регистроване укупно 133 обољеле особе од ХИВ/АИДС-а. Од укупног броја регистрованих, од 1. децембра 2019. год. до сада, пријављен је 1 нови случај оболијевања од ХИВ-а, док од АИДС-а није пријављен ни један случај обољелих.

У наведеном периоду су пријављена и 3 смртна случаја од АИДС-а који су раније пријављени као ХИВ/АИДС. Нови регистровани обољели од ХИВ-а је особа мушког пола, начин преноса инфекције је хомосексуални и ради се о импортованом случају.

Анализом података свих пријављених у наведеном периоду, према полној структури од 80% су особе мушког пола, 19% женског, а 1 регистровани (1%) је непознатог полног статуса.

Посматрајући узраст, највећи број је регистрован у добној скупини 30-39 година и 50-59, затим слиједе 40-49, 20-29 и 0-9 година, док за 15 особа које су пријављени као носиоци ХИВ-а не постоје подаци о узрасту, па су означени у групи као непознато.

Када је у питању пут преноса инфекције, најучесталији пут преноса ХИВ инфекције је и даље хетеросексуални контакт (47%), затим хомо/бисексуални (38%), 5% припада групи ињекционих корисника дрога, по 1% је заражено препаратима крви и вертикалним путем, а за 8% пријављених нема података на који начин су се инфицирали ХИВ-ом.

У Републици Српској се у склопу редовних активности у континуитету проводи епидемиолошки надзор, надзор и лијечење високоактивном антиретровирусном терапијом особа са ХИВ/АИДСом, а посебна пажња је посвећена раном откривању инфицираних вирусом ХИВ-а.

Тренутно на Клиници за инфективне болести УКЦ Бања Лука антиретровирусном терапијом (АРТ) лијечи се 58 особа које живе са ХИВ/АИДС-ом.

Од посљедица АИДС-а у Републици Српској до сада је умрло 27 обољелих особа.

Осим наведеног, у протеклом периоду кроз Пројекат уз подршку Глобал фонда реализовани су одређени програми и активности у вези контроле и превенције ХИВ/АИДС-а а посебно у популацијама које су највише изложене ризику од ХИВ инфекције, што је значајно допринијело контроли ове болести.

Све активности су реализоване у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске, свим здравственим установама и другим владиним институцијама, као и невладиним/цивилним сектором који је имао веома значајну улогу а посебно у теренском дијелу активности.

Filter 2019