Wed. Jan 27, 2021
ћирилица /латиница

Ћосић: Чим преузмем функцију оспорићу одлуку данашње скупштине

Извор: Филтер/ М. K.

Љубиша Ћосић, новоизабрани градоначелник Источног Сарајева каже да је ово наставак покушаја понижавања њега као првог градоначелника кога су изабрали грађани.
Kаже да је прије неколико дана добио материјал за данашњу сједницу али да је добио и обавјештење да због актуелних епидемиолошких мјера сједници не може присуствовати.

“То је апсурд јер мене је изабрало више од 19 хиљада грађана, да ја не могу да присуствујем сједници скупштине града у коме ћу бити градоначелник”, рекао је Ћосић, коментаришући данашње одлуке већине у градској скупштини.

Најављује да ће као градоначелник позвати све одборнике који буду изабрани у градску скупштину, како би разговарали о формирању скупштинске већине.

“Желим да им представим шта је то што желим да радим у граду наредне четири године. Ја сам имао информације да ће се ово данас десити па позивам све оне што су прије неколико дана критиковали Додика и његове изјаве о измјенама Закона о локалној управи и самоуправи, у функцији стварања баланса између начелника и скупштине или градоначелника и скупштине. Позивам их да се огласе”, изјавио је Ћосић.

Нешто овакво није се, каже, десило у историји одржавања локалних избора. Никада, до данас, одлазећи градоначелник није предложио начелнике одjељења, тврди Ћосић, додајући да је Закон о локалној управи и самоуправи потпуно јасан.

“Јасно предвиђа процедуру предлагања и избора начелника одjељења. Она се дешава на почетку мандата”, каже новоизабрани градоначелник Источног Сарајева који функцију преузима у наредних 7-10 дана.

Поручује да су му данашњи потези актуелне скупштинске већине олакшали посао.Kао легалиста ће, најављује, искористити могућност коју му даје закон и оспорити данашње одлуке о именовању начелника одjељења.

“Сматрам да је ово незаконито и оспорићу одлуку чим преузмем дужност. Упутићу ресорном министарству на изјашњење, као и ЦИK-у. Уколико закон каже да је одлука добра, врло радо ћу сарађивати”, каже Ћосић.

Сматра да му гласови скоро 20.000 хиљада суграђана дају за право да позове, како каже, вајне опозиционаре да признају да су им битне само функције јер су у посљедњих пар мјесеци запослили више од 20 људи у градску администрацију.

“Шта год да урадите не можете оспорити вољу грађана. Kандидовао сам се и грађани су ме изабрали да бих промијенио ствари у Граду Источно Сарајево и данашњи потез ми даје још више снаге”, поручује Ћосић.

Filter 2019