Sat. Jan 23, 2021
ћирилица /латиница

Ћосић: Оспорава ми се преузимање функције због новца из кредита

Извор: Срна

Новоизабрани градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је Срни да је данас преузео сертификат од Централне изборне комисије /ЦИK/ БиХ о избору за градоначелника и да би требао да преузме функцију, али да то оспоравају кадрови СДС-а и ПДП-а “како би подијелили два и по милиона кредита који је легао на рачун града након избора”.

“Преузео сам сертификат на коме је датум 15. децембар и овај сертификат је о добијању функције градоначелника Источног Сарајева и то је бар јасно. Ваљда је ЦИK институција која расписује, проводи и проглашава резултате избора”, рекао је Ћосић.

Ћосић је навео да је сасвим јасно и да је дефинитивно да је изабран за градоначелника Источног Сарајева.

“Ако се вратимо уназад, можемо рећи да је Народна скупштина Републике Српске 20. фебруара усвојила Закон о граду Источно Сарајево који је прописао директан избор градоначелника”, подсјетио је Ћосић.

Он је додао да је овај закон објављен у Службеном гласнику Републике Српске и да је потом ЦИK по том закону расписао изборе, одредио њихов термин, односно помјерио их, избори су одржани, а резултати објављени и након истека права жалбе потврђени.

“Резултати су потврђени 15. децембра и по Закону у локалној управи и самоуправи Републике Српске јасно пише да новоизабрани градоначелник преузима дужност осам дана од дана стицања мандата и јасно пише како се спроводи поступак примопредаје између новог и старог градоначелника”, истакао је Ћосић.

Ћосић је навео да је Скупштина града Источног Сарајева изабрала Kомисију која треба да изврши примопредају, те да и у Статуту града Источно Сарајево, који је усклађен са Законом о локалној управи и самоуправи, пише примопредаја.

Он је додао да је “са правне стране потпуно све јасно”, али да га као човјека “брине чињеница да су неки људи изгубили компас”.

“Позадина свега овога није никаква правна битка, него је покушај неколико људи из СДС-а и ПДП-а да у мјесец-два задрже контролу над градом Источно Сарајево, да у том периоду потроше новац од кредита и распишу бројне тендере, заврше бројне незаконите послове и процедуре. Заиста ме жалости да као људи нису у стању да признају пораз и на сваки могући начин покушавају да доведу у питање мој избор”, рекао је Ћосић.

Ћосић је навео да га “не зову на сједнице Скупштине града Источно Сарајево, да бирају начелнике одјељења мимо закона и да чине све да опструишу легално изабраног градоначелника”.

“Све то пролази, али ја ћу се тим позабавити када преузмем функцију градоначелника. Оно што им могу обећати јесте чињеница да функцију градоначелника нећу преузети у марту јер је закон на мојој страни, а оно што раде нека им служи на част”, поручио је Ћосић.

Он је додао да ово што чине најбоље говори о њима и њиховом односу према граду и његовим житељима.

Новоизабрани градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић

Фото: ФИЛТЕР

“Ово се никада није десило у историји избора у Републици Српској и БиХ. Сигурно ћемо имати правни одговор на све ово”, рекао је Ћосић.

Он је најавио да ће се, уколико буде отежан поступак примопредаје, обратити Народној скупштини Републике Српске, Министарству локалне управе и самоуправе Републике Српске, Влади Српске и да сви они треба да одговоре да ли су његови и ставови правног тима који је формирао исправни.

“Повиноваћу се ставовима које добијем. Међутим ово што се сада дешава и што покушава да подметне руководство града раде сиве еминенције из сјене које покушавају све да оспоре, а све у функцији трошења новца из градске касе који је годинама нетранспарентно, нерационално и незаконито трошен”, навео је Ћосић.

Он је рекао да је Скупштина града подигла кредит прије два мјесеца, мјесец дана прије избора, “који је уплаћен након избора и они сада на све могуће начине хоће да потроше два и по милиона марака не оклијевајући да рекетирају људе и траже новац да им се донесе”.

Ћосић је додао да су му познати сви њихови потези и да ће то бити предмет правних поступака јер је ријеч о новцу који није ничије приватно власништво и да је ријеч о некоректном понашању

Filter 2019