Sat. Jan 23, 2021
ћирилица /латиница

Ћосић: Апелација Уставном суду због назива улица у Сарајеву

Извор: Независне новине

Новоизабрани градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић припрема апелацију Уставном суду БиХ због увредљивих назива улица у Сарајеву, које су добиле по именима разних злочинаца и убица Срба и других народа.

“Овим документом оспоравамо уставност и законитост многих назива улица у Сарајеву и позивам се на конститутивност три народа у БиХ. Апелација ће бити у суду почетком наредне године. Све ћемо оспорити у Сарајеву, а ако треба идемо и до Суда у Стразбуру”, рекао је Ћосић за “Вечерње новости”.

Ћосић, који припрема овај документ са тимом адвоката, истакао је да Срби, као народ који вијековима живи на подручју Сарајева и који су стварали тај град, не могу бити оквалификовани да су учинили нешто лоше овом граду.

“Највеће право на Сарајево и Сарајевско поље полажу Срби који су га стварали”, нагласио је Ћосић.

Првобитне називе улица у Сарајеву замијенила су имена Алије Изетбеговића, Патриотске лиге, Зелених беретки и друга имена и називи који су увредљиви за Србе и друга два конститутивна народа у БиХ.

Част да имају улицу у Сарајеву добиле су десетине припадника “Младих муслимана” и Ханџар дивизије. Сви виђенији сарадници НДХ и усташа данас имају улице у Сарајеву.

Улицу имају и Мустафа Бусулаџић, који је вршио прогон сарајевских Јевреја и Срба, Асеф Сердаревић, познат као оснивач организације “Млади муслимани”.

Постоје и улице назване по Сулејману ефендији Паћаризу, команданту СС полиције у Санџаку, Енверу Чолаковићу, аташеу за културу НДХ у Мађарској, Ејубу Адемовићу, Kасиму Добрачи, Омеру Ступцу, Хасану Биберу, све сарадници усташа, као и Мухамедз ефендији Панџи, један од оснивача Ханџар дивизије.

Filter 2019