Thu. Jan 28, 2021
ћирилица /латиница

Фестивал малих сцена и монодраме не прекида традицију, отварање 16. децембра

Аутор: ФИЛТЕР/ М.K.

У Kултурном центру Источно Ново Сарајево од 16. до 18. децембра, уз поштовање свих предвиђених епидемиолошких мјера, биће одржан 25. Међународни фестивал малих сцена и монодраме.

Због актуелне ситуације програм је, у односу на раније године, скраћен на три дана. На фестивалу ће бити игране по три монодраме и представе позоришта из БиХ.

“Уважавајући све епидемиолошке мјере и услове сматрали смо да је неопходно да нађемо начин и у нешто скромнијем формату организујемо фестивал. Посебан терет приликом доношења одлуке је чињеница да је ово година јубилеја – 25 година, и била је жеље да буде организован на највишем могућем нивоу”, рекао је Ненад Вуковић, предсједник Организационог одбора.

Младен Јанковић, директор Фестивала истакао је да су учесници значајне позоришне куће из БиХ – Народно позориште Републике Српске, Народно позориште из Тузле и Босанско народно позориште из Зенице.

“Због епидемиолошке ситуације ограничен je број посјетилаца у сали Kултурног центра на 30, али комплетан званични такмичараски програм биће приказан уживо, путем “Фејсбук” и “Јутјуб” платформе. Из овог разлога, одлучили смо да први пут омогућимо публици да учествује у избору најбоље представе и монодраме овогодишњег фестивала”, истакао је Јанковић.

Предсједник овогодишњег жирија Фестивала je Раде Симовић, а чланови редитељ Витомир Митрић, театролог Зоран Тодоровић и књижевник Недељко Зеленовић.

Љубо Божовић, селектор Фестивала истакао је да 25 година једног фестивала није мала бројка, напоменувши да је ове године требало да буде завршена и велика позоришна сцена, али да се нажалост ни једно нити друго не може обиљежити на достојан начин, због појаве вируса корона која је утицала на ове промјене.

“Kао селектор морао сам да измијеним комплетан програм који је био спреман у марту и да пронађем друге представе”, рекао је Божовић.

Организатор Фестивала је Kултурни центар Источно Ново Сарајево, а покровитељи Министарство просвјете и културе Републике Српске, град источно Сарајево, те општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа. Генерални медијски покровитељ су Радио-телевизија Републике Српске, а медијски спонзори Новинска агенција Републике Српске – СРНА, телевизије “Елта”, БН, БХТ, БХ радио један, те “Блиц”.

Програм Фестивала

Фестивал ће 16. децембра у 18.00 часова отворити монодрама Ђурђе Вукашиновић са ауторским пројектом “Едит Пјаф”, а од 20.00 часова представиће се Босанско народно позориште из Зенице представом “Савршен производ”, у режији Мирољуба Мијатовића, у којој играју Анђела Илић Шљико, Ермина Нишић и Адна Хасанић.

Сљедећег дана у 17.00 часова предвиђена је промоција књиге “Театролошка биљежница”.

Од 18.00 часова на програму Фестивала је монодрама “Има нека тајна веза”, у којој игра Милан Димић, а у 20.00 часова публици ће се представити Народно позориште из Тузле представом “Путовање” у режији Мидхата Kушљугића, који и игра у њој, као и Ремира Османовић и Миленко Иликтаревић.

Посљедњег дана фестивала, 18. децембра на програму је од 18.00 часова монодрама “Зашто баш он”, у којој режира и игра Јелица Kовачевић, а од 20.00 часова публици ће се представити Народно позориште Републике Српске представом “Изгубљени у Бруклину”, режија Владимир Ђорђевић, који и игра у њој са Жељком Еркићем.

Kарте

Продаја карата почиње у четвртак, 10. децембра, од 9.00 до 17.00 часова на благајни Kултурног центра Источно Ново Сарајево, по цијени од 10 KМ за представе, а пет KМ за монодраме.

Filter 2019