Tue. Jan 19, 2021
ћирилица /латиница

У Српској забиљежени случајеви поновног оболијевања од короне

Извор: Независне новине

Имамо неколико случајева у РС који су по други пут заражени вирусом корона, а међу њима је чак и једно дијете, казала је за “Независне” Јела Аћимовић, епидемиолог Института за јавно здравство РС.

“Дешавало се да пацијенти буду поново позитивни на вирус корона чак и након мјесец дана од када су први пут преболовали ковид-19”, казала је Аћимовићева.

Према њеним ријечима, у већини случајева када се установи да је особа поново позитивна на вирус корона пацијенти су имали интензивније и јаче симптоме.

“Недавно смо имали чак и једну дјевојчицу која је након мјесец дана поново била позитивна на вирус корона. Раније су она и мајка биле позитивне, да би дјевојчица након мјесец дана поново била тестирана јер је имала симптоме, и установљено је да је по други пут заражена вирусом корона”, појаснила је Аћимовићева.

Из бијељинске болнице “Свети врачеви” казали су да од почетка пандемије нису имали забиљежених случајева поновног јављања вируса корона код пацијената који су већ преболовали корону.

Што се тиче вакцинације, Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство Републике Српске, казао је да се прве количине вакцина против вируса корона у РС очекују крајем фебруара и почетком марта.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас у Добоју да се у првом кварталу наредне године очекује долазак вакцина против вируса корона, да се не касни у њиховој набавци, те да се користе сви међународни механизми да се што прије обезбиједе.

“Ово су уговори које смо потписали много прије и у њима је управо било назначено да ће рјешавањем питања међународне набавке бити ријешена БиХ, односно Република Српска. Ми паралелно радимо и на допремању вакцина из Русије путем Представништва Републике Српске у Москви”, изјавио је Шеранић у Добоју.

Шеранић је рекао да ће током предстојећих празника на снази бити постојеће епидемиолошке мјере.

Kако истиче Зељковић, епидемиолошка ситуација у РС и даље је неповољна и не смије се дозволити да додатно буде погоршана.

“Циљ нам је да јануар не буде камен спотицања кад је ријеч о епидемиолошкој ситуацији, већ да наставимо период стабилизације и да епидемиолошку ситуацију у првом кварталу 2021. године доведемо у много бољи положај него што је сад”, рекао је Зељковић.

Епидемиолог Јела Аћимовић изјавила је да ће прво бити прво бити вакцинисани они грађани код којих се очекује најтежи исход у случају заражавања и додала да је добра вијест што је у многим земљама почела вакцинација.

Што се тиче епидемиолошке ситуације у РС, Аћимовићева истиче да долази до пада броја позитивних случајева, али и до пада броја особа које су хоспитализоване.

“Најтежа ситуација била је у октобру и новембру када смо имали највећи број хоспитализованих и смртних случајева”, казала је Аћимовићева.

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић истакла је да је ово била тешка година, али да вакцина даје наду за наредни период.

“Оно што је једнако важно јесте да морамо остати посвећени примјени свих постојећих епидемиолошких мјера”, навела је Девићева.

У БиХ су у посљедња 24 сата регистроване 543 особе позитивне на вирус корона, у ФБиХ 358, у РС 149 и у Брчком 36. Пријављено је 47 смртних случајева, од чега 20 у РС, у ФБиХ 23, а у Брчком четири.

Милиони за транспорт и чување вакцина


Савјет министара усвојио је одлуку да здравственим секторима у Републици Српској, Федерацији БиХ и Брчко дистрикту буде додијељено више од два милиона за транспорт, чување и складиштење вакцина против вируса корона.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је да је за потребе здравственог сектора издвојено више од 25 милиона.

Донесена је и одлука да клиничким центрима у БиХ буде додијељено 13 милиона KМ за борбу против вируса корона. Према овој одлуци, УKЦ РС у Бањалуци добиће четири милиона KМ, клинички центри у Мостару и Сарајеву по 3,5 милиона KМ, Kлинички центар у Тузли 1,5 милиона, а болница у Брчко дистрикту 500.000 KМ. За здравствени сектор у БиХ до сада је укупно издвојено 40 милиона KМ.

Filter 2019