Tue. Jan 19, 2021
ћирилица /латиница

У обиласку фарме коза “Алпино” у Палама

Извор: Срна

Фарма коза “Алпино” са Пала је током пандемије вируса корона повећала производњу сапуна од козијег млијека за 25 одсто како би покрила захтјеве својих садашњих тржишта, међу којима је и у Хрватској.

Власник фарме Владан Галијашевић каже да је производња сапуна повећана на 300.000 комада годишње, а да им је циљ освајање још једног тржишта у региону – Словенија или Србија, што би им омогућило повећање производње на 500.000 комада.

Фарма “Алпино”, која има 130 алпино коза, мјесечно производи 500 килограма козјег сира, мање количине млијека, сурутке и јогурта.

“Наша производња је флексибилна. Kозје млијеко је основа за све наше производе, али увијек можемо одлучити да производимо више сира или више сапуна. Kада је почела пандемија, продаја сира се смањила, али продаја сапуна се повећала и ми смо се прилагодили”, рекао је Галијашевић.

Он каже да се његова жеља да постане фармер почела остваривати прије седам година, али да је пословање унаприједио уз помоћ Шведског/УСАИД програма “Фарма два”.

“Прву шталу, силос и кућицу за прераду млијека и сира изградили смо 2014., фарма сада има осам дрвених зграда, од којих свака има одређену сврху, укључујући пушионицу за сир и просторије за сазријевање сапуна”, објаснио је Галијашевић.

Први сир су, каже, направили 2014. године, а двије године касније родила се идеја о производњи сапуна због које, како наводи, нису зажалили јер су се 2018. године придружили ДМ-овој иницијативи “Стартујмо заједно”, што им је омогућило продају сапуна њиховим трговинама широм БиХ, а крајем прошле године и у Хрватској.

Добијање приступа ЕУ тржишту путем трговачког ланца ДМ значило је да је фарма коза “Алпино” морала и да повећа производњу сапуна и задовољи ЕУ стандарде.

Шведска/УСАИД “Фарма два” пројекат им је пружио подстицај у облику бесповратних средстава и помогао “Алпину” у куповини машина за паковање сапуна у биоразградиви папир, што је неопходно за ЕУ тржиште, а нова машина може паковати више од пола милиона сапуна годишње.

Галијашевић је рекао да сада производе основни сапун од козјег млијека и још двије врсте – са медом и циметом, али да, осим повећања количине, желе да уведу и нове врсте сапуна, укључујући оне са камилицом и буковим пепелом, као и први сапун од козјег млијека за бебе, са невеном.

Он сматра да би посљедња карика у производном ланцу фарме “Алпино”, која би довела до производње без отпада, била производња цвјетног гнојива, од козије балеге.

“Са израдом посебног гнојива постали би фирма која у производњи нема отпада, а то би употпунило наше пословне жеље и амбиције. Заиста се веселим и том подухвату”, закључио је Галијашевић.

Filter 2019