Sun. Jan 24, 2021
ћирилица /латиница

У Источној Илиџи повећан порез на непокретности

Извор: Срна

Скупштина општине Источна Илиџа усвојила је данас одлуку којом се порез на непокретности на подручју ове локалне заједнице у наредној години повећава са садашњих 0,06 одсто на законом максимално дозвољених 0,20 одсто, што је изазвало оштре реакције одборника СНСД-а и Уједињене Српске.

Одлуком о утврђивању пореске стопе за опорезивање непокретности на подручју Источне Илиџе за 2021. годину одређено је и да се пореска стопа на непокретности у којима се непосредно обавља производна дјелатност повећа са 0,05 на 0,10 одсто.

Скупштинска већина предвођена СДС-ом одбила је амандман Kлуба одборника СНСД-а којим се тражи да порез остане непромијењен, након чега је опозиција напустила сједницу.

Замјеник шефа Kлуба одборника СНСД-а Милош Голијанин рекао је новинарима да ће ова одлука највише погодити грађане Источне Илиџе, наводиће примјер да ће неко ко је плаћао порез на некретнине 100 KМ у наредној години морати да издвоји 350 KМ.

– Скупштинска већина предвођена СНСД-ом када је /у прошлом сазиву/ преузела већину донијела одлуку да та стопа буде смањена са дотадашњих 0,12 одсто на 0,06 одсто, што је законски минимум. Међутим, данас је та стопа повећана три и по пута, што ми нисмо могли подржати – указао је Голијанин.

Замјеник начелника општине Зоран Аврам рекао је да прошлогодишње смањење пореза са 0,12 на 0,06 одсто, била политичка одлука које је резултирала смањењем прихода општине.

– Ми смо општина која нема природне ресурсе и концесионе накнаде, као ни државно земљиште које може давати за градњу објеката. Нама остаје да кроз ренту и уређење и наравно кроз порез на имовину надокнадимо одређена средства – рекао је Аврам.

Он сматра да повећање пореза неће значајно погодити грађане ове општине, а да ће они становнци који не буду у могућности да плате порез добити помоћ општине у измиривању обавеза.

На данашњој сједници усвојен је и Ребаланс буџета за 2020. годину у износу од 8.352.460 KМ, што је умањење од 1.026.000 KМ, за шта је Аврам рекао да је посљедица епидемије вируса корона.

– Добили смо сагласност Министарства финансија Републике Српске и ребаланс постаје стварни буџет и његово остварење ће се знати на некој од сједница у марту или априлу када се иначе расправља о извршењу буџета – навео је Аврам.

Голијанин је рекао да је овогодишњи буџет био потрошачки и без циља, те да је био кориштен у предизборне свхе, након чега је ребалансом сведен на нулу, а самим тим и злоупотријебљен.

– Ми смо у нацрту ребаланса указивали на одређене аномалије, односно самоиницијативне алокације средстава на ставке које нису ни биле предвиђене буџетом, као што су уговори од дјелу у износу од 75.000 KМ. На неке ставке које су биле предвиђене буџетом издвојено је три и по пута више средстава – истакао је Голијанин.

Одборници ДНС-а већ трећи пут нису присуствовали сједници Скупштине општине.

Filter 2019