Tue. Jan 26, 2021
ћирилица /латиница

У БиХ ће вакцина против короне бити бесплатна

Извор: Независне новине

Вакцине против вируса корона које би требало да стигну у БиХ у првом кварталу наредне године биће бесплатне, потврдили су за “Независне” из Министарства здравља и социјалне заштите РС и Министарства здравља ФБиХ.

Из Министарства здравља и социјалне заштите РС истичу да ће вакцина која дође морати да буде безбједна, квалитетна и ефикасна.

“Kоја конкретно вакцина ће бити доступна у РС у овом тренутку се не може прецизирати с обзиром на то да COVAX механизам међународне набавке вакцине подразумијева набавку од свих произвођача који добију адекватан сертификат о безбједности и квалитету вакцине”, казали су из овог министарства за “Независне”.

Подсјећају да је Институт за јавно здравство РС у августу припремио план вакцинације против ковид-19 у РС узимајући у обзир препоруке Свјетске здравствене организације, а који ће се спроводити кад вакцина буде доступна у Српској.

“Kод израде овог плана узето је у обзир да вакцином прво треба да буду обухваћене одређене осјетљиве групе становника, као што су особе са различитом врстом хроничних обољења које су фактор ризика за ковид-19, особе старије од 65 година, здравствени радници, запослени у домовима за старија лица и другим установама за смјештај и дуготрајну његу, као и корисници ових установа, те друге категорије лица која обављају послове од јавног значаја”, истичу из надлежног министарства.

Из Федералног министарства здравства кажу за “Независне” да ће вакцине против ковида-19, за које се ФБиХ прибиљежила путем COVAX механизма и чија се набавка финансира средствима из буџета ФБиХ, бити бесплатне за грађане.

Еднан Дрљевић, инфектолог у Општој болници “Абдулах Накаш” у Сарајеву, сматра да вакцина против ковида-19 стиже касно у БиХ и у малим количинама.

“Став струке је да бисмо заиста имали квалитетну вакцинацију имунитет мора имати бар 50 одсто становништва. Тако је у свим земљама Европске уније”, истиче Дрљевић за “Независне”. Према његовим ријечима, што се већи број становника вакцинише сигурно је да ће се брже опоравити и привреда.

“Али и само психичко стање становника биће боље и онда је логично да ће људи наставити са нормалним животом”, појашњава Дрљевић.

Сањин Муса, члан Kризног штаба Министарства здравства ФБиХ, најавио је да ће приоритетна група за вакцинацију бити здравствени радници, рањиве групе и особље које се брине за њих.

“Рањиве групе су лица старија од 65 година у социјалним установама за збрињавање, старија лица и лица која имају хроничне болести, а која имају значајно већи ризик од развијања тешких облика болести и смртних исхода”, рекао је Муса.

Говорећи о вакцинама против вируса корона, Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци, каже да је тешко рећи када ће бити код нас на тржишту, али да ће, када дође, проћи све регулаторне провјере.

“Извјесно је да ће у Србију стићи руска вакцина спутњик 5. Такође, актуелна је и кинеска вакцина, а и Индија производи вакцине. Очекујем да ће на тржишту бити неколико њих. Непровјерена вакцина са неког сумњивог тржишта сигурно неће доћи у нашу земљу”, рекао је Шкрбић.

Filter 2019