Sat. Jan 23, 2021
ћирилица /латиница

Усаглашавају се наставни планови и програми са Србијом

Извор: Срна

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је данас да ће и наредне године бити настављена успјешна сарадња са Србијом у области културе и образовања, наводећи да у усаглашавању наставних планова и програма учествују педагошки заводи двије земље у складу са својим надлежностима.

“Српска је свој дио посла на том плану завршила и он се сада налази на усаглашавању у Србији”, рекла је Тривићева Срни.

Она је навела да је дефинисана национална група предмета у складу с којом је Педагошки завод Српске израдио приручник који дефинише области које би требало да се нађу у наставном плану и програму Српске и Србије.

“А све да би се указало на значајна идентитетска обиљежја српског народа кроз књижевност, српски језик, историју или предмете од националног значаја”, појаснила је Тривићева.

Она је оцијенила веома значајном директну сарадњу образовних установа двије земље било да је ријеч о братимљењу школа или о заједничким камповима на којима ће се изучавати национална група предмета, организовати заједничка такмичења.

“Циљ је постизање ближег контакта између Српске и Србије, ученика и наставника. А образовање развија националну свијест о томе да знамо ко смо и шта смо, те помаже да очувамо национални идентитет у себи”, рекла је Тривићева.

Filter 2019