Wed. Jan 20, 2021
ћирилица /латиница

Требевић: Овако ће изгледати балон, вожње од прољећа

Аутор: ФИЛТЕР/ М.K.

Источно Сарајево је ове године добило нове адреналинске садржаје. Пројекат “Enjoy Sarajevo-Romania region” финансирају Европска унија и Њемачка а проводе Туристичка организација “Јахорина”, градска Развојна агенција, Привредна комора РС и предузеће “Станишић” Пале.

Балон, алпинистичка стијена, теретана и играоница на Брусу

На Требевићу , тачније на Брусу, почело је постављање теретане на отвореном. Овдје ће бити и велика играоница за дјецу, али и вјештачка алпинистичка стијена.


Највише пажње изазвала је најава постављања ваздушног балона који ће служити за панорамско разгледање. Вожња балоном биће посебна атракција и садржај који ће привући још више посјетилаца на Требевић, сигурни су у градској туристичкој организацији.

Изглед балона изабран је управо данас, рок за доставу почео је тећи прије четири дана и очекује се да он буде допремљен на Брус за 40 дана. Прве вожње ће ипак сачекати повољније временске услове.

Локацију на којој ће бити постављен балон обилазимо са Игором Тошићем, директором Туристичке организације “Јахорина” Град Источно Сарајево.

“Прије неколико сати смо изабрали дезен балона. Након што буде допремљен слиједи припрема за прољеће јер ће са првим љепшим данима бити спреман за све посјетиоце”, каже Тошић.

Виа ферата “Соколов пут”, Црвене стијене – Романија

Дио истог пројекта је Виа ферата “Соколов пут” на Црвеним стијенама на Романији. Већ изазива велико интересовање, свакодневно се пењу искусни алпинисти али и почетници.
За 10-ак дана, колико је ферата доступна, овај нови туристички садржај окупио је бројне љубитеље адреналинског туризма.

Виа ферата “Соколов пут“ је стаза по стијенама уређена челичним помагалима. Дужина ферате износи 350 метара и са два висећа моста представља јединствену атракцију у БиХ.

“Ферата је постала велика атракција и већ довела велики број људи на Романију. Чак су и хотелијери изразили намјеру да у своје понуде укључе и овај адреналински дио. Kроз ферату Романија добија ново лице и сигурно ће се то позитивно одразити на укупну туристичку понуду цијелог града”, каже Тошић.

Развој туризма за Источно Сарајево приоритет

Унапређење туристичке понуде, продужен боравак посјетилаца и већи број посјета туриста на подручју Романије и Требевића. Све то се очекује од нових садржаја. Иако година која ће остати запамћена као она у којој се мање путовало, за Источно Сарајево у области туризма ова 2020. остаје рекордна.

„На Јахорини су опет оборени сви рекорди. Љето никада није било посјећеније. Само у једном дану смо имали 5 000 вожњи алпин костером, дакле само један садржај. Видјећемо каква ће ситуација бити са земљама региона, да ли ће затварати границе. Оно што је сигурно, за домаће туристе Источно Сарајево је пожељан град јер имамо најкомпактнију туристичку понуду. Нови садржаји ће довести нове туристе а ако је судити по досадашњим утисцима посјетилаца ферате, радо ће се и враћати”, закључује Тошић.

Filter 2019