Tue. Jan 19, 2021
ћирилица /латиница

Соколац: Прикупљене 44 јединици крви

Извор: Срна

У акција добровољног давања крви данас су на Сокоцу прикупљене 44 јединице крви, рекла је шеф Службе трансфузије “Касиндо” Јелена Стојановић Лукић.

Лукићева је истакла да је акција организована у сарадњи са Удружењем добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије за потребе Болнице “Србија” и Болнице у Фочи.

Према њеним ријечима, сваке седмице се организује по једна оваква акција, “што говори да је ситуација поприлично тешка” на подручју ове регије.

Лукићева је рекла да ова служба “већ извјесно вријеме” снабдијева крвљу и Трансфузију “Фоча” због тренутне ситуације.

“Надамо се да ћемо овим акцијама успјети да обезбиједимо довољне количине крви и за Сарајевско-романијску регију и за општину Фоча”, навела је Лукићева.

Она је захвалила добровољним даваоцима за које је истакла да су препознали “сву ову тежину” и сада мало чешће учествују у акцијама него иначе, те Регионалном Црвеном крсту и волонтерима удружења који прате Трансфузију све вријеме епидемије вируса корона, остављајући своје породице.

Члан Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије Младен Мачар, који је и предсједник Актива давалаца Соколац, истакао је да је ово четврта акција у протеклих 12 мјесеци и нагласио да је сваки пут одзив хуманиста све већи.

Он је оцијенио да је овогодишња ситуација у којој се организују акцију специфична због тешке епидемиолошке ситуације, те додао да су предузете све мјере за заштиту учесника, чиме ова акција “добија још више на значају”.

Мачар је рекао да су организацију данашње акције добровољног давања крви помогли и волонтери из соколачког Удружења грађана “Свети Василије Острошки”, те да је акција оцијењена као веома успјешна.

Тридесетшестогодишњи Бојан Ђурковић данас је дао крв 33. пут и био је први давалац у акцији организованој на Сокоцу.

“У мојој породици четири члана су вишеструки даваоци крви, а мајка Верица је за сада рекордер и ношен том традицијом у оваким акцијама учествујем од 18. године”, рекао је Срни Ђурковић.

Filter 2019