Sat. Jan 23, 2021
ћирилица /латиница

Савчић: Буџетом ријешен проблем 8.400 демобилисаних бораца

Извор: Срна

Предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Миломир Савчић изразио је данас у Источном Сарајеву задовољство због чињенице да су буџетом Српске за наредну годину увећана средства за самозапошљавање демобилисаних бораца и ратних војних инвалида, као и за помоћ послодавцима који запосле лице из ове категорије, чиме би био ријешен проблем 8.400 демобилисаних бораца.

Савчић је, након сједнице Организационог одбора Борачке организације Сарајевско-романијске регије, на којој је о повећању и средствима за помоћ привреди упознао и чланове Одбора, појаснио да је за самозапошљавање, умјесто 5.000 КМ по појединцу планирано 10.000 КМ, те навео да ће на тај начин, као и повратом средства од пореза и доприноса послодавцима бити ријешен проблем 8.400 демобилисаних бораца.

Он је додао да је за ове намјене планирано укупно пет милиона КМ.

“Према евиденцијама, демобилисаних бораца има нешто више од 14.000”, навео је Савчић.

Он је рекао да је остало отворено питање мјесечног борачког додатка за све демобилисане борце који нису навршили 60 година старости, те да највећи проблем за његово рјешавање представља неутврђен број могућих корисника, за шта, како је навео, дио одговорности сноси и БОРС.

Савчић је рекао да је незадовољан дијелом буџета који се односи на личне и породичне инвалиднине припадника и породица борачких категорија и борачког додатка који остају на прошлогодишњем нивоу.

Предсједник Борачке организације Српске је истакао да је неопходне покренути активности с циљем заштите истине о одбрамбено-отаџбинском рату.

“Некоме је све дозвољено, а некоме није ништа. Нама је много тога забрањено. Није нам дозвољено обиљежавање сјећања на страдале у Добровољачкој улици у Сарајеву на мјесту гдје је извршен тај злочин над припадницима ЈНА. То пролази и код њихове јавности, а и код међународне”, напоменуо је Савчић.

Предсједник Регионалног одбора Борачке организације Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић рекао је данас након сједнице да још није ријешен захтјев о репрезентативности Борачке организације.

“То је мимо закона и уредби”, напоменуо је Лалић.

Он је навео да је борачки додатак додијељен демобилисаним борцима који су били на евиденцији Завода за запошљавање закључно са 1. септембром ове године, а да је са Завода, 31. децембра прошле године брисан одређен број демобилисаних бораца.

“Тиме смо дошли у ситуацију да смо неким нашим саборцима дали мјесечни борачки додатак, а некима не. Средства за самозапошљавање су чиста фарса”, тврди Лалић.

Он је рекао да је данас подржан захтјев Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске да 30. март буде уврштен у значајне датуме из протеклог рата

Filter 2019