Sun. Jan 17, 2021
ћирилица /латиница

РС има план вакцинације против корона вирусa

Извор: Независне новине

План вакцинације против вируса корона у Републици Српској је спреман, док је тај документ у ФБиХ у форми нацрта, потврђено је “Независним” из ресорних министарстава.

Стручњаци подсјећају да се све земље ужурбано припремају за почетак примјене вакцина те да је веома битно да се и код нас одреди редослијед вакцинације по приоритетима.

Из Министарства здравља и социјалне заштите РС рекли су за “Независне” да је Институт за јавно здравство Републике Српске направио још у августу план вакцинације против ковида-19 у РС, узимајући у обзир препоруке Свјетске здравствене организације, а који ће се спроводити када вакцина буде доступна у Српској.

“Kод израде овог плана узето је у обзир да вакцином треба прво да буду обухваћене одређене осјетљиве групе становника, као што су особе с различитим врстама хроничних обољења, особе старије од 65 година, здравствени радници те друге категорије лица која обављају различите врсте друштвених функција”, рекли су нам из Министарства здравља и социјалне заштите РС.

Истовремено, из Федералног министарства здравства кажу да је Завод за јавно здравство ФБиХ припремио Нацрт плана имунизације против ковида-19 који подразумијева више сценарија у овисности од врсте вакцина.

“Наведени план ће разматрати стручни тим за вакцине против заразних болести”, кажу из Федералног министарства здравства.

У Министарству цивилних послова БиХ рекли су нам да је датум доласка потенцијалне вакцине у БиХ, након чега је могуће започети вакцинацију, у директној вези с инструкцијама представника COVAX механизма, односно добијањем одобрења агенција земаља произвођача, затим одобрења Европске агенције за лијекове те почетком дистрибуције према земљама чланицама COVAX механизма.

“Прогнозирати тачан датум доласка је још незахвално, али за очекивати је у првом кварталу 2021. године. Алокацијски кључ расподjеле унутaр БиХ ће бити одређен након примјене алокацијског кључа између земаља чланица COVAX механизма. Информације којима тренутно располаже Министарство цивилних послова БиХ у овом тренутку недвосмислено говоре да нити једна земља неће добити требован износ вакцина у једној испоруци”, кажу за “Независне” из овог министарства.

Инфектолог Еднан Дрљевић истиче да је веома битно да се дефинише редослијед по којем ће вакцине бити даване.

“Сви кажу да смо се пријавили на вријеме за вакцинацију, а надам се да су наручили довољан број вакцина. Имам податке из Аустрије, гдjе су направили календар вакцинације. По том календару, прво ће се вакцинисати здравствени радници, а потом угрожене категорије”, рекао је Дрљевић за “Независне”.

Kако додаје, када је БиХ у питању, на све се реагује од ситуације до ситуације, те не знамо шта ћемо радити у будућности.

Kако је нагласио, може се очекивати да ће вакцинација код нас почети до љета, али ће потрајати овај процес, будући да треба инсистирати на томе да се вакцинише најмање 30 одсто од укупног становништва како бисмо били сигурни да вакцинација има одговарајући учинак. А и то ће потрајати.

“То ће трајати неколико мјесеци. Ишло би се сукцесивно, прво здравствени радници, затим угрожене скупине и тако даље”, нагласио је Дрљевић.

Мирјана Kузмановић, шефица Хигијенско-епидемиолошке службе у Здравственом центру Брчко, рекла је за “Независне” да је чињеница да вакцине још нису набављене, те да се очекује да стигну тек у марту или априлу наредне године.

“Свакако би требало направити план вакцинације те их усагластити, да не буде различит у РС, ФБиХ и Брчком. Треба донијети јединствен став”, навела је Kузмановићева.

Filter 2019