Wed. Jan 27, 2021
ћирилица /latinica

Risto Bozalo: Želim svoje znanje da podijelim sa drugima

Izvor: FILTER/ I.P.V.

Naš sugrađanin, Risto Bozalo, student treće godine Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, je prije izvjesnog vremena pokrenuo svoj YouTube kanal. Kanal je edukativnog karaktera i posvećen je matematici, a cilj mu je da pomogne kolegama sa Mašinskog i Elektortehničkog fakulteta.

Sadržaj je, takođe, namjenjen svim inženjerskim i prirodno matematičkim smjerovima, a uskoro namjerava da pokrene i sadržaj za osnovce i srednjoškolce.

U razgovoru za Filter, Risto kaže da mu mašinstvo nije prevelika ljubav i da ga najviše zanimaju prirodne nauke, a kada završi mašinstvo, namjerava da upiše matematiku, fiziku ili filozofiju, jer to je najviše u fokusu njegovih interesovanja.

Otkud ideja da pokreneš svoj YouTube kanal, šta te motivisalo na to?

Ideja da pokrenem svoj YouTube kanal je malo specifična. Kao što sam naveo da je jedna od mojih ljubavi Filozofija, od nje ćete i dobiti odgovor. A taj odgovor glasi “Memento mori”. To je latinska izreka koja znači “Sjeti se smrti”. Ovaj život je prolazan i želim svoje znanje da podijelim besplatno sa drugima, onoliko koliko znam.
Nije mi bitan materijalni status. “Još malo i zaboravićeš na sve. Još malo i sve će zaboraviti na tebe” (Marko Aurelije).

Kakve su reakcije, kako tvoje okoline tako i virtuelne zajednice? Kakav je odziv?

Kao u svemu u životu, podršku ćete dobiti od starijih profesora, studenata, učenika koji su dovoljno socijalno osvješćeni, da prepoznaju nečiji trud. Takvih osoba je sve manje, jer danas se na virtuelnim zajednicama promovišu mediokriteti, poltroni… Ja ću nastaviti da se trudim i da doprem do što više ovih prvih koje sam naveo. A za ove druge mogu jedino Bogu da se pomolim.

Znaš li ima li kod nas, ili na našem govornom području, neki sličan kanal, sa sličnim sadržajem?

Ima dosta kanala na našem govornom području koji promovišu kvalitetne edukativne sadržaje. Ali zbog YouTube algoritma njihova vidljivost je veoma smanjena, jer je manje osoba kojih nauka zanima i ne žele da zaprate te kanale. Takođe, ovom prilikom ću se zahvaliti jednom momku čiji kanal se zove “Adis A Nukic”. Taj momak je meni pomogao da položim Matematiku 1 i Matematiku 2. Takođe u svojim video klipovima uvijek predlažem i ostale edukativne materijale. Kako bi moji pratioci i njih zapratili, jer imamo jako malo pratioca, a to sam već naveo zbog čega.

Rekao si da želiš uskoro pokrenuti i sadržaj za osnovce i srednjoškolce. Kako si to zamislio, koje oblasti bi pokrivao?

Pokrivao bih sve oblasti od petog do devetog razreda, što se tiče osnovne škole. A što se tiče srednje škole, pokrio bih sva četiri razreda. Kada bih nabrajao oblasti bilo bi ih mnogo, tako da ćete i sami vidjeti kada za to dođe vrijeme.

Osim dijeljenja znanja, da li tvoj kanal ima još neki cilj?

Osim dijeljenja znanja moj kanal ima za cilj da promijeni svijest mladima i da mi se priključe. Da ovaj svijet postane makar malo bolje mjesto za život.

https://www.youtube.com/channel/UCznJtfMyTL6CtbkYXS9Y_zg

Filter 2019