Fri. Sep 22, 2023
ћирилица /латиница

Ристо Бозало: Желим своје знање да подијелим са другима

Извор: ФИЛТЕР/ И.П.В.

Наш суграђанин, Ристо Бозало, студент треће године Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, је прије извјесног времена покренуо свој YouTube канал. Kанал је едукативног карактера и посвећен је математици, а циљ му је да помогне колегама са Машинског и Електортехничког факултета.

Садржај је, такође, намјењен свим инжењерским и природно математичким смјеровима, а ускоро намјерава да покрене и садржај за основце и средњошколце.

У разговору за Филтер, Ристо каже да му машинство није превелика љубав и да га највише занимају природне науке, а када заврши машинство, намјерава да упише математику, физику или филозофију, јер то је највише у фокусу његових интересовања.

Откуд идеја да покренеш свој YouTube канал, шта те мотивисало на то?

Идеја да покренем свој YouTube канал је мало специфична. Kао што сам навео да је једна од мојих љубави Филозофија, од ње ћете и добити одговор. А тај одговор гласи “Memento mori”. То је латинска изрека која значи “Сјети се смрти”. Овај живот је пролазан и желим своје знање да подијелим бесплатно са другима, онолико колико знам.
Није ми битан материјални статус. “Још мало и заборавићеш на све. Још мало и све ће заборавити на тебе” (Марко Аурелије).

Kакве су реакције, како твоје околине тако и виртуелне заједнице? Kакав је одзив?

Kао у свему у животу, подршку ћете добити од старијих професора, студената, ученика који су довољно социјално освјешћени, да препознају нечији труд. Таквих особа је све мање, јер данас се на виртуелним заједницама промовишу медиокритети, полтрони… Ја ћу наставити да се трудим и да допрем до што више ових првих које сам навео. А за ове друге могу једино Богу да се помолим.

Знаш ли има ли код нас, или на нашем говорном подручју, неки сличан канал, са сличним садржајем?

Има доста канала на нашем говорном подручју који промовишу квалитетне едукативне садржаје. Али због YouTube алгоритма њихова видљивост је веома смањена, јер је мање особа којих наука занима и не желе да запрате те канале. Такође, овом приликом ћу се захвалити једном момку чији канал се зове “Adis A Nukic”. Тај момак је мени помогао да положим Математику 1 и Математику 2. Такође у својим видео клиповима увијек предлажем и остале едукативне материјале. Kако би моји пратиоци и њих запратили, јер имамо јако мало пратиоца, а то сам већ навео због чега.

Рекао си да желиш ускоро покренути и садржај за основце и средњошколце. Kако си то замислио, које области би покривао?

Покривао бих све области од петог до деветог разреда, што се тиче основне школе. А што се тиче средње школе, покрио бих сва четири разреда. Kада бих набрајао области било би их много, тако да ћете и сами видjети када за то дође вријеме.

Осим дијељења знања, да ли твој канал има још неки циљ?

Осим дијељења знања мој канал има за циљ да промијени свијест младима и да ми се прикључе. Да овај свијет постане макар мало боље мјесто за живот.

https://www.youtube.com/channel/UCznJtfMyTL6CtbkYXS9Y_zg

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com