Sat. Jan 16, 2021
ћирилица /латиница

Реципроцитет је неопходан

Извор: СРНА/Дуња Пашалић

Вратимо се називима по Алији Изетбеговићу – градови у Федерацији БиХ, али и у Турској, Саудијској Арабији, Таџикистану, Туркменистану, Македонији, на Космету, назвали су музеје, културне центре, школе, студентске домове, улице, булеваре, тргове, мостове, паркове, џамије и друге објекте по Алији Изетбеговићу. Чек, чек, студентске домове?!

Након смрти ратног лидера муслимана у БиХ Алије Изетбеговића многе улице, тргови и установе у Федерацији БиХ добиле су назив по човјеку који је рекао да ће “жртвовати мир за независну БиХ”, и жртвовао је.

Колико су Срби, након што су покушани да буду принесену на ту жртву, у сваком смислу раскрстили с Бошњацима у Федерацији БиХ говори и то што никада ниједна иницијатива није поднесена да буду укинути називи бројних улица, тргова и установа, на десетине њих, које носе име по муслиманском ратном лидеру.

Срби су се и овог пута, као и увијек у историји, окренули у своју кућу. “У`се и у своје кљусе”, рекао би наш паметни народ.

И не само да су у Федерацији БиХ улице славодобитно именоване по Алији Изетбеговићу тако да сваки Србин “зна гдје је дошао” и да га неизоставно подсјети на велико страдање Срба у протеклом рату /задржаћемо се само на протеклом рату након којег готово да више нема Срба на њиховим вјековним огњиштима у Федерацији БиХ и само на једном називу по Алији Изетбеговићу, а има их још много других/, него покушавају да “искористе” међународну заједницу да и у српској кући праве ред.

Међутим, када је ријеч о “искориштавању” једна ствар је нејасна – да ли више међународна заједница искориштава Бошњаке у Федерацији БиХ или Бошњаци у Федерацији БиХ више искориштавају међународну заједницу. Пупчана врпца пулсира у два смјера и храни њихов међусобни плод – нефертилитетну БиХ – према јучерашњим званичним подацима УН.

“БиХ је земља са најнижим фертилитетом на свијету, високим нивоима миграција и старења становништва, те дубоко укоријењеним родним неједнакостима”, показала је анализа становништва коју је спровео Популациони фонд УН у БиХ.

Само ово човјек да прочита – пожелио би да побјегне из БиХ.

Међутим, нажалост, Срби су у великој мјери аминовали садашњу ситуацију, поздравили се заувијек са Федерацијом БиХ, и посветили Републици Српској, јединој својој кући и јединој у БиХ која је функционална и смислена. С друге стране, у Федерацији БиХ, многи нису створили свој смисао, осим да им сметају не Срби – него Република Српска. Нажалост, али је тако.

Вратимо се називима по Алији Изетбеговићу – градови у Федерацији БиХ, али и у Турској, Саудијској Арабији, Таџикистану, Туркменистану, Сјеверној Македонији, на Космету, назвали су музеје, културне центре, школе, студентске домове, улице, булеваре, тргове, мостове, паркове, џамије и друге објекте по Алији Изетбеговићу.

Чек, чек, студентске домове?!

Чак и да узмемо да “Википедија” није толико поуздана, чак и да је само један назив по Алији Изетбеговићу тачан – било би лицемјерно не тражити да баш тај назив буде преименован.

Али, ево, треба погледати списак градова у Федерацији БиХ, према абецедном реду, у којима су многе улице назване по Алији Изетбеговићу:

Бановићи – Улица Алије Изетбеговића
Бихаћ – Улица Алије Изетбеговића и мост Алије Изетбеговића /главни градски мост/
Босанска Крупа – Трг Алије Изетбеговића
Бреза – Улица Алија Изетбеговића
Бужим – Трг Алије Изетбеговића
Цазин – Трг првог предсједника Предсједништва РБиХ Алије Изетбеговића
Челић – Улица Алије Изетбеговића
Доњи Вакуф – мост Алије Изетбеговића
Доња Дрежница – Улица Алије Изетбеговића
Горажде – мост Алије Изетбеговића
Грачаница – Улица Алије Изетбеговића
Градачац – Трг Алије Изетбеговића и улица Алије Изетбеговића
Илиџа – мост Алије Изетбеговића /на Жељезници/
Јабланица – Трг Алије Изетбеговића
Какањ – Улица Алије Изетбеговића
Калесија – Босански културни центар “Алија Изетбеговић” /у улици Патриотске лиге/
Кладањ – Улица Алије Изетбеговића
Кључ – Трг Алије Изетбеговића
Коњиц – Трг државности Алије Изетбеговића
Маглај – Трг Алије Изетбеговића
Прача – мост Алије Изетбеговића
Сарајево – Трг ослобођења Алија Изетбеговић, Музеј “Алија Изетбеговић”
Сапна – Парк Алије Изетбеговића
Сребреник – Улица Алије Изетбеговића
Тешањ – Трг Алије Изетбеговића
Тузла – Алеја Алије Изетбеговића /улица/
Устиколина – Улица “Алије Изетбеговића”
Високо – Улица Алије Изетбеговића
Вражићи /Челић/ – Трг Алије Изетбеговића
Завидовићи – Улица Алије Изетбеговића
Зеница – Трг Алије Изетбеговића
Живинице – Улица Алије Изетбеговића

И шта ћемо сад?

Према узору на прве комшије Бошњаке, Србима предстоји или да улице, тргове, установе, музеје масовно почну да називају по оснивачима Републике Српске, великим људима који су искористили изузетно неповољан тренутак и створили Републику којој се нико није надао, али која се храни само љубављу својих грађана упркос маћехинској Европи и злој сестри БиХ.

Или, да масовно активирају широки покрет захтјева и иницијатива за укидање назива улица, тргова и свега осталог у Федерацији БиХ по имену Алије Изетбеговића.

Реципроцитет је неопходан!

Filter 2019