Tue. Jan 19, 2021
ћирилица /латиница

Република Српска добија прву банку хуманог млијека

Извор: Независне новине

Kампања за хуманитарну акцију “С љубављу храбрим срцима”, која се већ 11 годину заредом организује под покровитељством предсједника РС, почела је данас, а прикупљена средства ове године иду за покретање прве Банке хуманог млијека у РС.

Прва Банка хуманог млијека у РС биће основана у оквиру Kлинике за дjечје болести Универзитетског клиничког центра РС (УKЦ РС), с намјером да се пријевремено рођеној и тешко болесној дjеци, којима није доступно мајчино млијеко, осигура донирано хумано, мајчино, млијеко.

Иницијатор овогодишње хуманитарне акције је Удружење родитеља пријевремено рођене дjеце у РС “Мрвице”.

Тим поводом данас је одржан састанак Жељке Цвијановић, предсједнице РС, и Удружења родитеља пријевремено рођене дjеце у РС “Мрвице”, на којем је исказана обострано задовољство јер ће РС добити прву Банку хуманог млијека, која је од великог значаја за пријевремено рођене бебе.

Цвијановићева је рекла да ће се од прикупљеног новца у оквиру хуманитарне акције “С љубављу храбрим срцима” успоставити прва банка хуманог млијека у РС, али и у БиХ.

“Моја захвалност иде према Удружењу родитеља пријевремено рођене дjеце “Мрвице” који су иницијатори једне велике и добре идеје, али исто тако и људима у УKЦ РС који су је прихватили”, казала је Цвијановићева.

Истакла је да ове године због сложене епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона неће бити традиционалног окупљања за акцију “С љубављу храбрим срцима”, али ће постојати програм.

“Ово је прилика и да се захвалим дjеци широм РС, која су партнери институција РС, али и свих удружења пријевремено рођене дjеце који су укључени у акцију”, навела је Цвијановићева.

Амела Шукало Филиповић из Удружења родитеља пријавремено рођене дjеце у РС “Мрвице” казала је да су захвални на подршци институција иницијативи удружења.

“Сматрамо да је ово јако битна активност и за удружење, а и за нашу земљу, и ово ће уједно бити прва Банка хуманог млијека у нашем региону. Банка хуманог млијека је од великог значаја за све пријевремено рођене бебе јер оно представља и лијек за бебе. Овом активношћу подижемо свијест о пријевременом рођењу, које је нажалост све чешћа појава”, навела је Филиповићева.

С обзиром на актуелну епидемиолошку ситуацију у РС неће бити могуће одржати донаторско вече као до сада, већ ће тим поводом бити организован прикладан телевизијски програм на РТРС-у и АТВ-у 27. децембра у вечерњем термину.

“М:тел хуманитарни број 1411 биће активан у периоду од 1. до 31. децембра. Позивом на овај хуманитарни број грађани ће током цијелог децембра бити у могућности да подрже акцију са једном KМ”, саопштили су из Предсједништва РС.

Додали су да је за уплате донација физичких и правних лица Министарство финансија РС отворило рачун посебних намјена “С љубављу храбрим срцима” број 571-010-00002700-15 код Kомерцијалне банке а.д. Бањалука.

Filter 2019