Sat. Jan 23, 2021
ћирилица /латиница

Прикупљено више од милион КМ у акцији “С љубављу храбрим срцима”

Извор: РТРС

У Бањалуци је одржано донаторско вече поводом традиционалне манифестације “С љубављу храбрим срцима”, које је организовано под покровитељством предсједнице Републике Жељке Цвијановић, а прикупљена средства намијењена су покретању прве Банке хуманог млијека у Републици Српској.

Због епидемиолошке ситуације, ове године донаторско вече организовано је само уз прикладан телевизијски програм. На донаторској вечери учествовала је предсједница Републике Српске, њени партнери и бројни гости. Обратила се и премијерка Србије Ане Брнабић видео-линком из Београда.

У овогодишњој акцији “С љубављу храбрим срцима” до сада је прикупљено укупно 1.000.030 КМ донаторских средстава.

Подсјећамо, до 31. децембра активан је и хуманитарни број 1411, а позивом на овај број грађани могу да подрже ову акцију донирајући једну КМ.

До 19 часова број је позван 67.660 пута.

Милева Мировић Танић, предсједница Удружења “Мрвице” рекла је да се у Републици Српској годишње 300 беба роди прије времена, изразивши задовољство овогодишњом хуманитарном акцијом захваљујући којој ће сва пријевремено рођена дјеца имати обезбијеђено мајчино млијеко. Позвала је све грађане да позову 1411 и помогну оснивање прве Банке хуманог млијека којом се, како је рекла, улаже у будућност.

Доктор Владимир Мирошљевић, начелник Клинике за дјечије болести УКЦ Републике Српске, истакао је да је мајчино млијеко веома битно за нормалан развој пријевремено рођене дјеце.

– Нико никада није нашао формулу која је барем приближна мајчином млијеку. Оно је Богом дато, јер садржи све што је дјетету потребно – рекао је Мирошљевић.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је акција “С љубављу храбрим срцима” чији је овогодишњи циљ успостављање прве Банке хуманог млијека у Српској добар и племенит пројекат.

Она је истакла да друштво солидарно води рачуна о овдашњим породицама тиме што ће прикупљена средства бити намијењена покретању прве банке хуманог млијека у Српској.

Предсједница Српске је подсјетила да је иницијатор овогодишње хуманитарне акције Удружење родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској “Мрвице” из којег је указано на значај успостављања прве Банке хуманог млијека у Српској. Додала је да у окружењу постоји тек неколико оваквих банака што говори о томе колико је то важна ствар која ће, како је рекла,  бити велики искорак у будућности.

Србија донирала 250 000 евра

Као и прошле године, тако и ове Влада Републике Србије донира 250.000 евра за акцију “С љубављу храбрим срцима”, рекла је премијерка Србије Ана Брнабић.

– Жеља је да помогнемо онима којима је помоћ највише потребна. Сигурна сам да ћемо 2021. годину поново дочекати заједно – истакла је Брнабићева,

Filter 2019