Fri. Jan 22, 2021
ћирилица /латиница

Преминуо Божидар Авлијаш

Књижевник и економиста Божидар Авлијаш преминуо је од посљедица заразе вирусом корона.

Авлијаш је био први предсједник “Српског интелектуалног форума” Српско Сарајево и главни уредник листа Глас српског интелектуалца.

Аутор је збирке пјесама “Сјеме звијезда” и књиге “Економија – знање, инвестиције, профит, стабилност”.

Авлијаш је рођен 7. јануара 1927. године у Војковићима, у општини Источна Илиџа.

Радну каријеру је започео након демобилизације из ЈНА крајем 1947. године, прво као књиговођа Земљорадничке задруге Которац, а затим као финансијски ревизор Среског задружног савеза Сарајево, истраживач у Заводу за трговину БиХ, савјетник за систем цијена Републичког завода за цијене, савјетник у Републичком секретаријату за финансије БиХ, савјетник у Извршном вијећу БиХ, савјетник у Привредној комори БиХ, савјетник у Савјету Савеза синдиката БиХ и најзад као директор Сектора за планирање развоја и економски систем у Пословном систему УНИС Сарајево.

Уз рад је у Сарајеву завршио нижу гимназију, средњу економску школу и економски факултет.

Почетком 1988. године одбранио је докторску дисертацију о теми “Удруживање /концентрација/ рада и средстава /капитала/ као фактор ефикаснијег привређивања пословно повезаних предузећа”.

У току радне каријере, прије рата у БиХ написао је 16 стручно-научних књига из области привредног система и развојне политике, организовања и функционисања предузећа, удруживања рада и средстава ради стицања и расподјеле заједничког прихода…

Добитник је неколико високих друштвених признања и плакета, прије и након завршетка рата у БиХ.

Filter 2019