Thu. Jan 21, 2021
ћирилица /латиница

Предсjедник “Ноћних вукова”: Срамота

Извор: B92

Од како је откривено да је Милорад Додик руском шефу дипломатије поклонио украдену икону из Украјине не престају нагађања како је икона стигла до Лаврова.

Једна од теза медија из региона је и да су украдену, 300 година стару украјинску икону, српском члану Предсjедништва БиХ дали “Ноћни вукови”, велика и организована група бајкера блиска Путину.

Тим поводом за Спутњик је говорио Саша Савић, који је рекао да је заиста у име вође мото-клуба Александра Залдостанова тадашњем предсjеднику Републике Српске Милораду Додику поклонио двије иконе, али, како каже, ни једна од њих није она која је поклоњена руском министру иностраних послова.

“Ми смо господину Додику 28. јуна 2017. године на слави Војске Републике Српске, поклонили у име нашег предсjедника Хирурга двије иконе. Ниједна од њих није икона која је изазвала буру у јавности. То доказују и фотографије”, објашњава Савић.

“Сматрам да је крајње безобразно и малициозно да нас представљају као радикалне екстремисте, ратне хушкаче и профитере или лопове. То није наша идеологија. Kако чувамо наше светиње, тако штитимо и поштујемо туђе. И џамије и синагоге или било које друге. А сад нас, трагајући за сензацијама, оптужују за пљачку светих реликвија. Покушавају на сваки начин да оцрне све и свакога ко име везе са Русијом, па су и ово нашли да измисле. Срамота!”, рекао је представник “Ноћних вукова” за Спутњик.

Милорад Додик је Сергеју Лаврову приликом званичне посјете шефа руске дипломатије прошле седмице поклонио икону из 18. вијeка, али се одмах огласила украјинска амбасада у Босни и Херцеговини, која тврди да се ради о украденој икони из Луганска.

“Икона ће бити враћена дародавцу ради даљег разјашњења њене историје преко Интерпола”, огласило се и Министарство иностраних послова Русије.

Filter 2019