Tue. Jan 19, 2021
ћирилица /латиница

Први резултати избора у Мостару

Извор: РТРС

На локалним изборима у Мостару, према првим прелиминарним резултатима, највише гласова у Градској изборној јединици освојио је ХДЗ БиХ – 6.310, друга је Коалиција за Мостар са 3.820, док је Коалиција заједничке српске листе “Остајте овдје – Заједно за наш Мостар” на петом мјесту са 522 гласа, објавила је Централна изборна комисија БиХ.

Трећа је Хрватска републиканска странка са 1.056 гласова, а четврти је БХ блок који је освојио 902 гласа.

Послије Коалиције српске листе, на шестом мјесту је ХДЗ 1990. са 350 гласова, затим Платформа за прогрес која је добила 305 гласова, Независна листа “Право на град” добила је 226, “Мостар мој дом” 166 и “Лијево крило” 155 гласова.

Ријеч је о резултатима за Градску изборну јединицу по политичким субјектима у којој се бира 13 вијећника од укупно 35.

Прве прелиминарне резултате за изборе у Мостару прочитао је предсједник ЦИК-а Жељко Бакалар на конференцији за новинаре.

Из ЦИК-а су навели да ће ујутро у 9.00 часова на њиховој интернет страници бити објављени први прелиминарни резултати.

У ЦИК-у су изразили задовољство одзивом бирача будући да је излазност била 55 одсто и да су избори одржани у вријеме пандемије, а задовољни су и како је протекао изборни дан.

У Мостару су данас, послије 12 година, одржани локални избори за Градско вијеће.

Човић: Имаћемо 40 одсто мандата, градоначелник Кордић

Лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да је ова странка имати бар 40 одсто мандата у новом Градском вијећу и да је увјерен да ће градоначелник Мостара бити њихов кандидат Марио Кордић.

– Дубоко сам увјерен да ће Кордић бити градоначелник Мостара. Можемо рећи да је ХДЗ с више од 20.000 гласова странка која је добила двоструко више мандата што је био наш циљ, са 14 – 15 мандата вјерујем да ћемо наћи партнере – рекао је Човић на конференцији за новинаре.

Човић је истакао да никоме неће затварати врата, те да ће Градско вијеће у будућем сазиву бити отворено и за легитимне представнике српског народа, као и да је добродошао ко год жели европски Мостар.

Лидер ХДЗ-а је рекао и како нема повјерење у Централну изборну комисију /ЦИК/, али да сада није вријеме да о томе прича, пренијели су федерални медији.

Миливојевић: Срби коначно имају легитимног представника

Велибор Миливојевић, представник листе “Остајте овдје – заједно за наш Мостар” изјавио је да Срби коначно имају свог легитимног представника у Мостару.

Миливојевић је рекао да ће се борити за права Срба који, како је додао, до сада нису били конститутивни у Мостару.

Он је поручио да је листа већ од сутра спремна на разговоре са свим странкама.

– Можемо рећи да ће већ од сутра имати праву политичку ријеч која ће осликати све оно што је потреба српске заједнице. Сигуран сам да ћемо од сутра кренути да се боримо за конститутивност, за равноправност, за приступ буџетима, радним мјестима – рекао је Миливојевић.

Миливојевић је поручио да ће кроз мирољубиву политику толеранције бити заштитници свих оних који на било који начин у Мостару буду оштећени или не буду у равноправном положају са свима осталима.

Filter 2019