Tue. Jan 19, 2021
ћирилица /латиница

Пореска управа РС омогућила електронско подношење захтјева

Извор: Срна

Пореска управа Републике Српске пустила је у функцију нову услугу “е-захтјеви”, којом је омогућила пореским обвезницима да убудуће електронским путем поднесу захтјеве за издавање увјерења, поврат пореза, прекњижавање, захтјеве за издавање пореских картица.

Из Пореске управе Републике Српске појашњавају да се овим омогућава подношење и других захтјева једноставним слањем обрасца захтјева на електронске адресе надлежних подручних центара Пореске управе Републике Српске без потребе доласка на шалтере Управе.

Образац жељеног захтјева порески обвезник преузима на интернет страници Пореске управе Републике Српске /www.poreskaupravars.org/ из рубрике “е-захтјеви”, затим је попуњава, потписује и доставља надлежном подручном центру Управе.

Захтјеве је могуће доставити и у форми електронског документа потписаног сертификатом за електронски потпис издатим од Пореске управе Републике Српске код увођења електронског подношења пореских пријава, као и квалификованим електронским потписом издатим од других сертификационих тијела.

Упутство за именовање електронских докумената и упутства за потписивање докумената коришћењем електронског потписа објављена су у оквиру рубрике “е-захтјеви”.

Подношење захтјева електронским путем у складу је са Законом о пореском поступку и Законом о општем управном поступку.

Из Пореске управе напомињу да ће, након слања, обвезник добити обавјештење да је захтјев примљен како би био сигуран у ефикасност процедуре, те да је једина његова обавеза да лично дође да преузме тражени документ у Пореску управу Републике Српске.

“На овај начин, настављен је активан рад Пореске управе Републике Српске на унапређењу комуникације са пореским обвезницима увођењем нових електронских услуга које омогућавају комуникацију обвезника и Управе без директног контакта, што је посебно важно у условима актуелне пандемије вируса корона”, наводи се у саопштењу.

Из Пореске управе Републике Српске напомињу да су до сада урадили много у процесу дигитализације и да ће тако наставити и у наредном периоду јер електронска комуникација са пореским обвезницима скраћује процедуре, смањује трошкове папира, штампања и архивирања.

Овим се смањује број долазака пореских обвезника на шалтере Пореске управе Републике Српске, чиме се штеди и вријеме и новац пореских обвезника и мисли на њихово здравље, посебно у садашње вријеме када је актуелна пандемија вируса корона, која захтијева мање контаката и физичку дистанцу.

“Зато се с правом може рећи да улагање у електронске услуге, односно дигитализацију институције, није трошак, већ инвестиција”, истичу у Пореској управи Републике Српске.

Filter 2019